Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#TurunSanomat: Häiriökäyttäytymistä #Venäjä’n pääkonsulaatin luona Turussa – #video

20/05/2023

Turun Sanomat uutisoi perjantaina 19.5.2023 Lounais-Suomen poliisin tiedottaneen häiriökäyttäytymisestä Turun Vartiovuorenkadulla sijaitsevan Venäjän pääkonsulaatin läheisyydessä. Tapaus sattui helatorstain iltapäivällä, ja poliisi on aloittanut sen selvittämisen. Poliisi ei kuitenkaan tarkemmin kerro, mitä tarkalleen ottaen konsulaatilla tapahtui. Yksi henkilö oli hetkellisesti poliisin kiinniotettuna, ja tapausta tutkitaan julkisrauhan rikkomisena.

Poliisi muistuttaa, että Wienin yleissopimuksen mukaan heillä on velvollisuus huolehtia diplomaattisten edustustojen turvallisuudesta. Tämä sopimus velvoittaa valtioita suojelemaan ulkomaiden diplomaattisten edustustojen koskemattomuutta ja turvallisuutta.

Turun Vartiovuorenkadulla sijaitsevaa Venäjän konsulaatin kiinteistöä on aiemmin vahingoitettu eri tavoin, muun muassa töhrimällä. Näiden tapausten perusteella on selvää, että kiinteistön turvallisuus on herättänyt huolta.

Haluan henkilökohtaisesti tuomita kaikenlaisen häiriökäyttäytymisen ja kehottaa kaikkia ilmaisemaan mielipiteensä arvokkaasti ja kunnioittaen Wienin yleissopimusta. Diplomaattisten edustustojen turvallisuuden takaaminen on tärkeää, ja kaikki kansalaiset ovat velvollisia noudattamaan lakia ja kunnioittamaan kansainvälisiä sopimuksia.

Turvallinen ja kunnioittava yhteiskunta perustuu vastavuoroiseen kunnioitukseen ja vuoropuheluun eri maiden välillä. Toivottavasti tämä tapaus saadaan selvitettyä perusteellisesti, ja vastaavat tapahtumat voidaan välttää tulevaisuudessa. Yhteistyö ja rauhanomainen kanssakäyminen ovat avainasemassa, kun pyrimme ylläpitämään hyviä suhteita eri maiden välillä.

Haluan korostaa, että jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä, mutta sen tulee tapahtua lain ja hyvien tapojen rajoissa. Turvallinen ja avoin yhteiskunta tarjoaa foorumin rakentavalle keskustelulle ja eri näkökulmien kohtaamiselle.

Me suomalaiset emme saa alentua itänaapurimme kaltaisiin ylilyönteihin kuten joulukuussa 2022 Suomen suurlähetystöön Moskova’ssa tapahtunut välikohtaus.

Tuntemattomat naamioituneet miehet heittivät Suomen Moskovan-suurlähetystön alueelle lekoja. Tämän ensimmäisenä kertoi Telegram-kanava nimeltään “Oper pishet” (“Poliisi kertoo”), joka jakoi myös video’n hyökkäyksestä.

Telegram-kanava väittää, että isku olisi vastaus “lukuisiin provokaatioihin, jotka ovat kohdistuneet Venäjän diplomaattikohteisiin Suomessa”. Kanavan mukaan tuntemattomat henkilöt ovat marraskuusta lähtien heitelleet liikennemerkkejä ja kiviä Venäjän edustustojen alueille, ja pysäköintialueilta on käännetty valvontakameroita – nämä väitteet ovat kuitenkin vääriä, kyseisiä tapahtumia ei ole sattunut suomessa. Venäjä valehtelee tässä(kin) asiassa.

Telegram-kanavan mukaan Moskovassa tapahtunut hyökkäys oli vastaus “Suomen epäystävällisiin toimiin”. Uutisessa ei kerrottu tarkemmin, milloin väitetty lekahyökkäys olisi tapahtunut.

Useat venäläiset tiedotusvälineet, kuten Komsomolskaja Pravda ja Moskovski Komsomolets -sanomalehdet, ovat raportoineet tapahtumasta. MSK1.RU-uutispalvelun mukaan Moskovan poliisi ei ole tietoinen hyökkäyksestä.

Suomen Moskovan-suurlähetystössä kehotettiin ottamaan yhteyttä Suomen ulkoministeriöön. Ulkoministeriö vahvisti Yle Novostille tapahtuman tiedot.

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan: “Suomen Moskovan-suurlähetystön etupihalle heitettiin tänään lekoja noin klo 12 paikallista aikaa. Teosta ei aiheutunut suurlähetystölle henkilö- tai aineellisia vahinkoja.”

On huomionarvoista, että leka on tullut Wagner-palkkasotilas-terroristi-ryhmän epäviralliseksi symboliksi sen jälkeen, kun verkossa julkaistiin video, jossa entinen Wagnerin palkkasotilas surmattiin lekalla omien toimesta varoituksena muille omille terroristeille.

Palkkasotilas oli joutunut Ukrainassa vangiksi ja sai sen jälkeen paljon julkisuutta kritisoidessaan Venäjää Ukrainan ja länsimaiden mediassa. Hänet palautettiin Venäjälle vankienvaihdon yhteydessä.

Wagner-ryhmän perustaja Jevgeni Prigožin väittää lähettäneensä viulukotelossa verisen lekan Euroopan parlamenttiin sen jälkeen, kun parlamentti kehotti julistamaan Wagnerin terroristiryhmäksi.