Venäjän ja Valko-Venäjän välinen uutinen ydinaseiden siirrosta herättää huolta kansainvälisellä tasolla. Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka ilmoitti äskettäin toimittajille Moskovassa, että Venäjä on aloittanut ydinaseiden siirtämisen Valko-Venäjälle. Lukašenka mainitsi myös, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli allekirjoittanut tähän liittyvän määräyksen.

Venäjän ja Valko-Venäjän puolustusministerit puolestaan allekirjoittivat Minskissä sopimuksen, joka koskee Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamista Valko-Venäjälle. Venäjän valtion uutistoimisto Tass ja englantilainen The Guardian ovat raportoineet asiasta.

The Guardian siteerasi Tassia ja kertoi, että Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu korosti, että ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle ei anna Valko-Venäjälle valtaa päättää niiden käytöstä. Hän myös väitti, että kaikki toimenpiteet ovat linjassa kansainvälisten velvoitteiden kanssa.

Venäjän presidentti Putin ilmoitti jo maaliskuussa suunnitelmasta sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. Tämä herätti huolta paitsi Valko-Venäjällä, myös kansainvälisesti. Valko-Venäjän opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja, joka elää maanpaossa, ilmaisi huolensa Twitterissä. Hän väitti, että ydinaseiden siirtäminen Valko-Venäjän maaperälle ei ainoastaan vaaranna valkovenäläisten henkeä, vaan muodostaa myös uhan Ukrainalle ja koko Euroopalle.

On syytä muistaa, että Valko-Venäjä on ollut Venäjän liittolainen Ukrainan hyökkäyssodassa, joka alkoi Venäjän toimesta. Viime vuonna Venäjä hyökkäsi myös Ukrainan alueelle Valko-Venäjän maaperältä käsin. Venäjä on uhkaillut toistuvasti ydinaseilla Ukrainan konfliktin aikana. Lisäksi Venäjä ja Valko-Venäjä ovat pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.

Ydinaseiden siirto Valko-Venäjälle herättää epäilyksiä ja huolta Euroopan ja kansainvälisen yhteisön keskuudessa. Tämä toimenpide voi vaikuttaa merkittävästi alueen vakauden ja turvallisuuden tilanteeseen. Tässä vaiheessa on tärkeää seurata tilannetta tarkasti ja edistää diplomaattisia pyrkimyksiä rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

Kansainvälinen yhteisö tarvitsee avointa ja rakentavaa keskustelua tämänkaltaisista aiheista ja pyrkii edistämään vakautta ja turvallisuutta alueella.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta