Puolustusvoimat suunnittelee ikärajan nostamista reserviläisille, ja tämä uutinen on herättänyt monissa hymyn huulille. Helsingin Sanomien mukaan reservin yläikäraja voisi nousta 65 vuoteen, mikä on saanut monet kokeneet asevelvolliset innostumaan. Tämä ehdotus on tarkoitus kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan, jotta saataisiin lisää joustoa ja viisautta Puolustusvoimien normaali- ja poikkeusolojen tehtäviin.

Pääesikunta haluaa hyödyntää ”kokeneiden ja osaavien” reserviläisten taitoja entistä paremmin. He uskovat, että ikärajan nostaminen auttaisi sijoittamaan näitä elämänviisauden taitajia oikeisiin tehtäviin. Tämä voi olla järkevä ratkaisu, kun otetaan huomioon myös Suomen Nato-jäsenyys, joka lisää Puolustusvoimien tarvetta hyödyntää reserviläisiä.

Ikärajan nostaminen ei ole mikään tuore idea, sillä Puolustusvoimat on jo pitkään valmistellut tätä muutosta. Iltalehti raportoi maaliskuussa, että Puolustusvoimat oli tehnyt selvityksen asiasta puolustusministeriölle. Selvityksen mukaan ikärajan nostolla haettaisiin joustavuutta ja osaamista Puolustusvoimien tehtäviin niin normaalioloissa kuin poikkeusoloissakin.

On ilmeistä, että monilla reserviläisillä on vielä paljon annettavaa Puolustusvoimille nykyisten ikärajojen täyttyessä. He ovat edelleen erinomaisessa kunnossa ja motivoituneita jatkamaan palvelustaan. Nostamalla ikärajaa saataisiin pidettyä nämä kokeneet soturit reservissä pidempään.

Tällä hetkellä upseerit ja aliupseerit voivat olla reservissä 60-vuotiaaksi asti, kun taas miehistön ikäraja on 50 vuotta. Puolustusvoimat korostaa, että mahdollinen ikärajan nosto käsiteltäisiin aina tapauskohtaisesti. Se perustuisi Puolustusvoimien operatiiviseen tarpeeseen sekä kyseisen reserviläisen vapaaehtoisuuteen. Ei siis tarvitse pelätä, että kukaan pakotettaisiin sotilaaksi rollaattorin kanssa!

Kaiken kaikkiaan tämä ehdotus herättää hymyä ja kannustusta. Monet suomalaiset näkevät siinä mahdollisuuden hyödyntää kokeneiden reserviläisten osaamista ja pitää heidät mukana puolustusvoimien toiminnassa pidempään.

Toivotaan, että tämä toteutettu ikärajan nosto saa hyväksynnän ja auttaa Suomen puolustusvoimia vahvistumaan entisestään!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta