Venäjä’n presidentti Vladimir Putinin Ukrainan hyökkäys on herättänyt vakavaa huolta Ranskan presidentti Emmanuel Macronissa. Macron ilmaisi tämän huolensa vieraillessaan Slovakian Bratislavassa. Hän korosti Venäjän hyökkäyksen olleen vakava shokki ja herättäneen NATOn.

Macron myös painotti länsimaiden velvollisuutta tarjota turvatakuita Ukrainalle. Hän huomautti, että Ukraina, joka puolustautuu Venäjän hyökkäystä vastaan, suojaa samalla Eurooppaa. Tästä syystä on lännen etujen mukaista, että Ukraina saa turvatakuut NATOlta.

”Kannatan konkreettisten ja uskottavien turvallisuustakeiden tarjoamista Ukrainalle”, Macron sanoi. Hän lisäsi, että tästä aiheesta keskustellaan kollektiivisesti tulevien viikkojen aikana.

Macron ehdotti, että NATOn eri jäsenmaat voisivat tarjota näitä takuita Ukrainalle, kunnes maa liittyy virallisesti sotilasliittoon. Macron ehdotti, että länsi voisi kehittää ratkaisun, joka olisi jossain Israelille tarjotun turvan ja täysimääräisen Nato-jäsenyyden välillä.

”On autettava Ukrainaa kaikin keinoin tehokkaan vastahyökkäyksen toteuttamiseksi”, Macron sanoi.

Macron kertoi myös Euroopan puolustusrakenteesta ja kehotti EU-maita ostamaan eurooppalaisia aseita. Hän näki Euroopan puolustusrakenteen välttämättömänä EU:n uskottavuudelle pitkällä aikavälillä. Hän kuvaili sitä eurooppalaiseksi pilariksi NATOn sisällä.

Seuraavaksi Macron suuntaa Moldovaan, missä hän tapaa muita eurooppalaisia johtajia, myös EU:n ulkopuolelta.

Macron korosti myös EU:n laajentumisen tärkeyttä. Useat valtiot, kuten Georgia, Moldova ja Ukraina, ovat ilmaisseet kiinnostuksensa liittyä unioniin. Prosessi voi kuitenkin olla vaikea ja aikaa vievä, sillä on noudatettava liittymissääntöjä.

”Kyllä, EU:n on laajennuttava. Kyllä, sen hallintoa ja tavoitteita on mietittävä uudelleen”, Macron julisti.

Macronin mukaan unioni voisi kehittää erilaisia muotoja vastatakseen Itä-Euroopan ja Balkanin maiden jäsenyyden toiveisiin.

”Tämä on ainoa tapa täyttää Länsi-Balkanin, Moldovan ja Ukrainan oikeutetut odotukset”, Macron sanoi.

”Ja säilyttää samalla geopoliittinen tehokkuus, oikeusvaltioperiaate ja taloudellinen yhdentyminen, jotka nykyinen EU edustaa”, hän lisäsi.

Nykyisellään vaihtoehtona on antaa jäseniksi pyrkivien valtioiden odottaa liittymistä unioniin epämääräisen pitkän ajan tai liittyä nykyiseen EU-rakenteeseen riskinä, että unioni ei enää toimi samalla tavalla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta