Öljytankkerin tulipalo Etelä-Venäjällä – dronehyökkäys vai yliluonnollinen öljytaikuus?

Krasnodarin alueella sijaitsevan öljyjalostamon öljytankkerissa syttyi tulipalo, mikä on herättänyt runsaasti kummastusta ja spekulaatioita. Alueen kuvernööri Veniamin Kondratyev päätti rikkoa hiljaisuuden ja tiedottaa asiasta Telegram-kanavallaan, joka on nykyään kuin modernin poliitikon megafoni. Venäjän valtiomedia TASS tarttui aiheeseen ja välitti kuvernöörin sanat kansalle.

Kuvernöörin mukaan tulipalon syynä epäillään dronehyökkäystä. Kyllä vain, luit oikein – dronehyökkäystä! Vaikka monet ajattelisivat, että öljytankkerin räjähtäessä ilmiliekkeihin vastuussa on tekninen vika tai ihmisen virhe, tässä tapauksessa ”joku” on ottanut asiakseen aiheuttaa hämmennystä droneilla. Onko tässä kyseessä uudenlainen tapa viestittää öljytankkerin tulipalosta? Ehkä kyseessä on maailman ensimmäinen drone-teräsbändi, joka päätti soittaa infernaalisen konsertin öljysäiliön päällä?

Kuvernööri vakuuttaa, että tulipalo on rajattu vain 100 neliömetrin alueelle. Siinä tapauksessa tämä dronehyökkäys ei ollut kovin tehokas. Ehkä kyseessä oli drone, jolla oli enemmän halua kuin taitoa. Tai sitten tämä oli vain merkki siitä, että meidän tulisi kiireellisesti lähettää droneille pieniä sammutuspeittoja ja palonsammutusaineita, jotta ne voisivat suorittaa tehtävänsä tehokkaammin tulevaisuudessa.

Onneksi tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mikä on tietysti tärkeintä. Kuvernööri vakuuttaa myös, että palo on sittemmin sammutettu. Kuvittelen mielessäni kuvernöörin, jolla on tohvelit jalassa ja sammutuspeitto harteillaan, loikkimassa ympäriinsä kuin supersankari sammuttaen öljyä syöksevää liekkihelvettiä. Ehkä hän kutsui avukseen myös muita valtion virkamiehiä, jotka voivat olla hyödyllisiä tulipalon sammutuksessa, kuten esimerkiksi ympäristöasioista vastaavia. Tarvitsemme kaikki auttamaan tässä, kun öljy lentää ympäriinsä kuin jäätelö sulalla helteellä.

Öljyjalostamo sijaitsee itään Venäjän miehittämästä Ukrainan Krimistä. Tämä antaa tapahtuneelle erityisen mausteen, kun otetaan huomioon viime viikkojen tapahtumat öljyvarastopalojen suhteen Venäjän omilla ja miehittämillä alueilla. Venäjä on ollut nopea syyttämään Ukrainaa dronehyökkäyksistä. Ehkä tämä on uusi tapa, jolla kansainväliset konfliktit ratkaistaan nykypäivänä – droneilla tulitetaan öljytankkereita sen sijaan, että lähetettäisiin diplomaatteja neuvottelupöydän ääreen.

Ukraina puolestaan kiistää hyökkäykset Venäjän tunnustettujen rajojen sisällä. Sota-asiantuntijat puolestaan ovat kuvailleet näitä tekoja vastahyökkäystä valmisteleviksi iskuiksi. Näyttää siltä, että molemmat osapuolet ovat vihdoinkin löytäneet tavan käyttää teknologiaa taistelussa. Voimme vain kuvitella, kuinka kauan kestää, ennen kuin droneja käytetään täysimittaisissa taisteluissa ja sotilasstrategia muuttuu videopelien kaltaiseksi.

Joka tapauksessa tämä öljytankkerin tulipalo tarjoaa meille hupaisaa draamaa, jossa dronehyökkäys ja tulipalo yhdistyvät oudolla tavalla. Toivotaan kuitenkin, että vastaavia tapahtumia ei enää toistu ja että rauha palaa tälle kuumalle alueelle. Ehkä meidän kaikkien pitäisi suhtautua vakavampaan otteeseen droneihin, sillä ne voivat olla todellisia tulenliekkejä – niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisesti.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta