Kuvassa venäläinen huippumoderni #sukellusvene.

Venäjän Itämeren laivasto on aloittanut harjoitukset Kaliningradin alueella, kertoo Venäjän puolustusministeriö Reutersin mukaan. Harjoitukset käynnistyivät 5. kesäkuuta ja jatkuvat aina 15. kesäkuuta asti.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan harjoituksiin osallistuu jopa 40 pinta-alusta, mukaan lukien ohjusveneitä, korvetteja ja vartiolaivoja. Lisäksi harjoituksiin sanotaan osallistuvan jopa 25 lentokonetta ja helikopteria, sekä 3 500 sotilasta. Venäjä ilmoitti harjoituksista juuri sen jälkeen, kun Nato oli aloittanut omat vuosittaiset harjoituksensa Itämerellä. Naton harjoituksiin osallistuu 6 000 henkilökuntaa, 50 alusta ja yli 45 ilma-alusta. Suomi osallistuu harjoituksiin ensimmäistä kertaa Naton täysjäsenenä.

Venäjä on samanaikaisesti aloittanut myös harjoitukset Japaninmerellä ja Ohotanmerellä. Näihin harjoituksiin osallistuu yli 60 sota-alusta ja tuki-alusta Venäjän Tyynenmeren laivastosta.

Harjoitusten ajankohta ja mittakaava herättävät luonnollisesti huomiota ja keskustelua kansainvälisellä areenalla. Alueellisen jännityksen lisääntyminen voi herättää kysymyksiä ja spekulaatioita eri puolilla maailmaa. On tärkeää, että harjoitukset toteutetaan avoimesti ja noudattaen kansainvälisiä sopimuksia.

On tärkeää, että Venäjä ja sen naapurit pitävät yllä avointa vuoropuhelua ja pyrkivät välttämään tilanteiden eskaloitumista harjoitusten aikana.

Harjoitusten yhtäaikainen aloittaminen Naton harjoitusten kanssa voi myös heijastella laajemmin maiden välisiä jännitteitä. Kansainvälisen yhteistyön merkitys korostuu entisestään tilanteessa, jossa alueelliset jännitteet ovat lisääntyneet ja eri osapuolten intressit ovat ristiriidassa.

Vaikka harjoitukset herättävät aiheellista hilpeyttä, on tärkeää pitää mielessä, että suurin osa sotilaallisista harjoituksista on ennalta suunniteltuja ja osa normaalia toimintaa. On kuitenkin tärkeää, että kaikki osapuolet pyrkivät toimimaan vastuullisesti ja läpinäkyvästi, jotta voidaan välttää tilanteiden eskaloituminen ja ylläpitää alueellista vakautta.

Kansainvälisen yhteisön tehtävänä on seurata tilannetta tarkasti ja tuoda esille huolenaiheita ja ehdottaa rauhanomaisia ratkaisuja. Vain avoimen vuoropuhelun ja kansainvälisten sopimusten noudattamisen kautta voidaan saavuttaa kestävä turvallisuus Itämeren alueella ja muualla maailmassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta