Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2870 artikkelia

0:00

2023/06/06

Presidentin viraston mukaan on olemassa vaara, että vielä 300 tonnia koneöljyä vuotaa jokeen.

Presidentti Volodymyr Zelensky kutsui Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston hätäkokoukseen sen jälkeen kun Venäjän joukot tuhosivat Kakhovkan vesivoimalaitoksen padon 6. kesäkuuta aamulla, mikä laukaisi suuren mittakaavan humanitaarisen ja ympäristökatastrofin Etelä-Ukrainassa.

Hyökkäys tapahtui paikallista aikaa noin klo 2.50, kirjoitti presidentin virasto.

Räjähdyksen seurauksena ei raportoitu siviili- tai sotilasuhreja, mutta 80 asutusta on välittömässä tulvavyöhykkeessä.

Sisäministeriö ilmoitti, että klo 11.00 mennessä paikallista aikaa 885 siviiliä on evakuoitu Hersonin alueelta. Joitakin suurimman tulvariskin kohteeksi joutuneita asutuksia on kuitenkin Venäjän miehityksen alla.

Hersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin kertoi, että kriittisten riskialueiden evakuoituja siviilejä kuljetetaan bussilla ja junalla Mykolaiviin, Khmelnytskyyhin, Odesaan, Kropyvnytskyiin, Kiovaan ja muihin kaupunkeihin.

Turvallisuus- ja puolustusneuvoston jäsenet sopivat joukon kansainvälisiä toimenpiteitä hyökkäyksen jälkeen, mukaan lukien YK:n turvallisuusneuvoston koolle kutsuminen ja vetoomus kansainvälisille järjestöille, kuten Kansainväliselle rikostuomioistuimelle.

Useat maailman johtajat ovat jo julkisesti tuominneet Venäjän Kakhovkan padon tuhoamisen, ja monet heistä kutsuvat sitä sotarikokseksi.