Venäjän räjäytettyä Kakhovkan vesivoimalaitoksen on maailman johtajat ja kansainväliset järjestöt reagoineet kasvavaan humanitaariseen ja ympäristökatastrofiin. Monet pitävät tekoa sotarikoksena.

”Kansalaisten infrastruktuurin tuhoaminen täyttää selvästi sotarikoksen tunnusmerkit – ja vaadimme Venäjää ja sen valtakirjansa haltijoita vastuuseen”, totesi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Viron ulkoministeri Margus Tsahkna kirjoitti padon tuhoamisen ”johtavan ekosysteemin tuhoutumiseen, valtavaan taloudelliseen vahinkoon ja tuhansien ihmisten siirtymiseen”. Hän lisäsi, että Venäjän tulisi joutua erityistuomioistuimen eteen sotarikoksistaan.

”Kierre ei pysähdy, ellei sitä pysäytetä. He eivät neuvottele mistään muusta kuin voimasta. He aiheuttavat valtavia katastrofeja ilman katumusta. Sanon sen uudestaan: Pysyvä rauha Euroopassa vaatii ukrainalaisen voiton sekä taistelukentällä että oikeussalissa. Mikään muu ei toimi”, kommentoi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto toisti, että siviili-infrastruktuuriin ei tulisi kohdistaa sotatoimissa.

”Kakhovkan padon tuhoaminen vaarantaa tuhansien siviilien hengen ja jättää monet ilman kotia ja vakavaan humanitaariseen tarpeeseen”, YK totesi.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) ilmoitti myös seuraavansa tilannetta tiiviisti, koska Zaporizhian ydinvoimalaitos saa vesivoimalaitoksen säiliöstä vettä kondensaattorien jäähdyttämiseen.

IAEA:n mukaan ydinvoimalaitoksella ei ole ”välitöntä ydinturvallisuusriskiä”.

Venäjän joukot tuhosivat Kakhovkan vesivoimalaitoksen padon Dnepr-joella 6. kesäkuuta aamulla, mikä aiheutti laajan humanitaarisen ja ympäristökatastrofin Etelä-Ukrainassa.

Vuonna 1956 rakennettu voimalaitos on keskeinen osa Ukrainan energiainfrastruktuuria. Ukrainan valtion vesivoimalayhtiön mukaan vahinkoja on ”mahdotonta korjata”.

Arviolta 16 000 ihmisen kodit sijaitsevat Khersonin alueella, jossa on ”kriittisiä tulvariskejä”. Sisäministeriön mukaan 885 ihmistä on evakuoitu Khersonin alueelta kello 11:00 paikallista aikaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta