Lukuaika: < 1 minuutti

Lehdistönvapauden ja toimittajien turvallisuuden haasteet korostuvat Ukrainassa. Venäjän täysimittaisen invaasion alusta lähtien 63 toimittajaa 14 eri maasta, mukaan lukien Ukraina, on menettänyt henkensä Venäjän sodassa, kertoi syyttäjänvirasto 6. kesäkuuta.

Ukraina juhlisti Journalistin päivää 6. kesäkuuta.

Syyttäjänviraston mukaan vain kolme henkilöä on saanut syytteet toimittajiin kohdistuneista sotarikoksista Ukrainan aikana.

Yksi henkilö on jo tuomittu yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

Bosnialais-ranskalainen journalisti Arman Soldin, joka työskenteli Agence France-Presselle, sai surmansa venäläisten Grad-ohjusten iskussa Chasiv Yarin kaupungissa Donetskissa 9. toukokuuta.

Ukrainalainen avustaja Bohdan Bitik sai surmansa Khersonin alueella 26. huhtikuuta ja La Repubblica -lehden kirjeenvaihtaja Corrado Zunino loukkaantui todennäköisesti venäläisten tarkka-ampujien väijytyksessä, kertoo julkaisu.

Nämä tapaukset osoittavat selkeästi sen vaaran, joka toimittajille koituu Ukrainan sodan aikana. Toimittajat pyrkivät välittämään tärkeää tietoa ja raportoimaan tapahtumista konfliktialueilla, mutta heidän työnsä asettaa heidät alttiiksi vakaville riskeille.

Lehdistönvapauden tukeminen ja toimittajien turvallisuuden varmistaminen on ensisijaisen tärkeää demokratian ja avoimen yhteiskunnan ylläpitämiseksi. Ukrainan viranomaisten on tehtävä kaikkensa rikosten tutkimiseksi ja syyllisten saattamiseksi vastuuseen.

Kansainvälisen yhteisön on myös osallistuttava tähän prosessiin tukemalla Ukrainaa ja vaatimalla oikeutta ja oikeudenmukaisuutta toimittajille. Jokaisen toimittajan kuolema on valtava menetys tiedonvälitykselle ja demokratialle.

Ukrainan Journalistin päivä on tärkeä tilaisuus muistuttaa meitä toimittajien roolista ja uhrauksista. Kunnioitetaan heidän panostaan tiedonvälityksessä ja työskennellään yhdessä paremman tulevaisuuden puolesta, jossa toimittajat voivat työskennellä turvallisesti ja vapaudessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö