lukuaika: < 1 minuutti

RescEU CBRN -hanke: EU:n pelastuspalvelumekanismi saa uuden varaston

EU:n pelastuspalvelumekanismiin kuuluu uusi varasto, joka sisältää CBRN-suojavarusteita, mitta-laitteita, tukivälineistöä sekä CBRN-lääkkeitä ja vasta-aineita. Tämä merkittävä hanke, jonka kokonaiskustannus on 242 miljoonaa euroa, toteutetaan EU:n rahoituksella ja sen suunniteltu kesto on 1.1.2023-30.9.2026. Suomen sisäministeriön johdolla ja yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.

CBRN-varastoilla tarkoitetaan varastoja, joissa säilytetään kemiallisia, biologisia, radiologisia ja ydin-aineisiin liittyviä suojavarusteita, mitta-laitteita, tukivälineistöä sekä lääkkeitä ja vasta-aineita. Näitä materiaaleja tarvitaan erilaisissa CBRN-onnettomuus- ja häiriötilanteissa, kuten kemikaali- tai ydinvoimalaitoksen onnettomuuksissa, terroristi-iskuissa tai rajat ylittävissä tartuntatautitilanteissa.

Varastoidun materiaalin tarkoitus on palvella sekä ensitoimijoita että siviiliväestöä näissä poikkeustilanteissa. Materiaalin on oltava saatavilla ja pystyttävä toimitettavaksi suuronnettomuus- tai kriisialueelle 12 tunnin kuluessa avustustarjouksen hyväksymisestä. Ensimmäiset erät on suunniteltu olevan hälytysvalmiudessa vuonna 2024.

Suomi koordinoi hanketta sisäministeriön johdolla yhdessä muiden kotimaisten toimijoiden kanssa, kuten sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa. Tämä yhteistyö takaa hankkeen sujuvan etenemisen ja eri osa-alueiden tehokkaan koordinoinnin.

RescEU CBRN -hankkeen merkitys on mittava, ja se on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Hanke tarjoaa kattavan ja nopean reagointikyvyn CBRN-onnettomuuksien ja -häiriötilanteiden hallintaan. Varastoitu materiaali ja sen nopea saatavuus auttavat vastaamaan nopeasti ja tehokkaasti näihin poikkeustilanteisiin sekä turvaamaan kansalaisten terveyden ja turvallisuuden.

Varastojen perustaminen ja ylläpito ovat keskeinen osa EU:n pelastuspalvelumekanismia, joka pyrkii varmistamaan nopean ja koordinoidun avunannon jäsenvaltioille hätätilanteissa. RescEU CBRN -hanke on askel eteenpäin Euroopan unionin valmiudessa vastata monenlaisiin uhkiin ja turvata kansalaisten hyvinvointi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta