Venäjä kantaa ”pääasiallisen vastuun” Kakhovkan padon tuhosta Khersonin alueella, koska se oli alun perin aloittanut sodan, ilmoitti Euroopan komission tiedottaja Dana Spinant 9. kesäkuuta.

”Venäjä on siellä, pommittaa ja ampuu, ja Ukraina puolustautuu, joten Venäjä kantaa päävastuun siitä, mitä tapahtuu Ukrainassa… ja tämä on ensimmäinen lausunto, jonka on pidettävä mielessä tutkiessaan tätä tapahtumaa ja mitä tahansa muuta”, Spinant kertoi lehdistötilaisuudessa.

Virallinen edustaja sanoi, että Euroopan komissio tuomitsee Venäjän jatkuvat hyökkäykset millä tahansa tavalla ja millä tahansa paikalla Ukrainan alueella.

”Teemme kaiken voitavamme tukeaksemme Kakhovkan padon tuhosta kärsineitä ihmisiä”, Spinant lisäsi.

Päivää aiemmin Valkoinen talo antoi samanlaisen lausunnon ja totesi, että vaikka se oli vielä arvioimassa, kuka tuhosi padon, Venäjä on loppujen lopuksi syyllinen, koska se kontrolloi Kakhovkan voimalaa.

Venäjän miehittämän Kakhovkan vesivoimalan pato Dnepr-joella tuhoutui 6. kesäkuuta, mikä aiheutti humanitaarisen ja ympäristökatastrofin Etelä-Ukrainassa. Ukrainan Eteläisen komennon mukaan padon räjäyttivät Venäjän joukot.

Samaan aikaan EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti, että EU auttaisi Ukrainaa Kakhovkan padon tuhon jälkiseurauksissa, jotka aiheuttivat laajoja tulvia Khersonin ja Mykolaivin alueilla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta