Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjä pakottaa miehiä Tšetšeniassa asepalvelukseen Ukrainan sotaan. “Severny Kavkaz SOS” -kriisiryhmä on raportoinut, että ne, jotka kieltäytyvät, vangitaan ja heidän perheitään uhkaillaan.

Useiden vangittujen tai uhkailujen kohteeksi joutuneiden todistusten perusteella tšetšeeniturvallisuusjoukot pidättävät ja kiristävät asukkaita ja heidän perheitään vaatimalla maksua, mikäli nämä kieltäytyvät taistelemasta Ukrainassa.

“He ovat keksineet hyvin tehokkaan keinon. Ihmisille tarjottiin yksinkertaisesti valinta: joko valtava vankeusrangaistus tai Ukrainaan lähtö. Entä jos perhe on iso? Jos et lähde, niin lähetämme tilallesi nuoremman tai vanhemman veljesi. He ovat saaneet niin monet lähtemään sinne. He uhkailevat väestöä”, eräässä todistuksessa todettiin.

Tšetšeeniviranomaiset käynnistivät viime vuonna aggressiivisen propagandakampanjan tukemaan Venäjän Ukrainan-invaasiota. Kampanjassa kehotettiin miehiä ja naisia liittymään Venäjän sotilasjoukkoihin ja pyrittiin häpäisemään ne, jotka eivät tukeneet sotaa.

Kampanjan päävastuussa oli Ramzan Kadyrov, Venäjän tukema Tšetšenian johtaja, joka on syyllistynyt lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin alueella. Kadyrov ehdotti jo lokakuussa 2022 lähettävänsä jopa 300 000 tšetšeeniasukasta taistelemaan Venäjän puolesta.

Pakollisen asepalveluksen lisäksi tšetšeeniviranomaiset tarjoavat myös kannustimia miehille ja naisille liittyä lainvalvontaviranomaisiin, jotka ovat kärsineet vakavasta henkilöstöpulasta viime vuodesta lähtien.

Venäjän Ukrainan-invaasio on tarjonnut Kadyroville mahdollisuuden saavuttaa suosiota Vladimir Putinin silmissä ja yrittää laajentaa poliittisia pyrkimyksiään Tšetšeniasta ulospäin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö