Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2023/06/10Hermokaasut ovat kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat ihmiskehoon hermoston kautta. Ne ovat äärimmäisen myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia jopa pieninä pitoisuuksina. Tässä artikkelissa tarkastelemme maailman tappavimpia hermokaasuja ja niiden vaikutuksia.

1. Sarin

Sarin on yksi tappavimmista hermokaasuista. Se kehitettiin alun perin toisen maailmansodan aikana ja se on yhä käytössä joissakin maissa. Sarin vaikuttaa estämällä hermovälittäjäaineen asetyylikoliinin hajoamista, mikä johtaa hermoston ylikuormitukseen. Lyhyessä ajassa se aiheuttaa voimakasta lihasten nykimistä, hengitysvaikeuksia, pahoinvointia, oksentelua ja lopulta hengityslamaa. Sarin on äärimmäisen myrkyllinen ja pienikin altistuminen voi olla kohtalokas.

2. VX-kaasu

VX-kaasu on toinen erittäin vaarallinen hermokaasu. Se kehitettiin 1950-luvulla ja sen vaikutukset ovat erittäin nopeat ja voimakkaat. VX-kaasu estää entsyymiä, joka säätelee hermovälittäjäaineen asetyylikoliinin hajoamista. Tämä johtaa lihasten halvaantumiseen, hengitysvaikeuksiin, sekavuuteen ja kouristuksiin. Pienikin altistuminen VX-kaasulle voi johtaa nopeasti kuolemaan.

3. Tabun kaasu

Tabun kaasu on toinen hermokaasu, joka on äärimmäisen myrkyllinen. Sitä kehitettiin alun perin toisen maailmansodan aikana ja sen vaikutukset muistuttavat sarinin vaikutuksia. Tabun kaasu estää hermovälittäjäaineen asetyylikoliinin hajoamista, mikä aiheuttaa hermoston ylikuormitusta. Altistuminen tabun kaasulle aiheuttaa voimakasta hengitysvaikeutta, lihasten nykimistä, silmien vuotamista, kouristuksia ja lopulta hengityslamaa. Se on äärimmäisen myrkyllinen ja pienikin altistuminen voi olla tappavaa.

4. Soman

Soman on toinen hermokaasu, jolla on voimakas myrkyllinen vaikutus ihmiskehoon. Se vaikuttaa estämällä hermovälittäjäaineen asetyylikoliinin hajoamista, mikä aiheuttaa lihasten kouristuksia, hengitysvaikeuksia, pahoinvointia, oksentelua ja lopulta hengityslamaa. Pieni altistuminen somanille voi johtaa nopeasti kuolemaan.

On tärkeää huomata, että hermokaasut ovat kansainvälisen sopimuksen, kuten Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen (CWC), vastaisia. Kansainvälinen yhteisö pyrkii vahvasti estämään näiden vaarallisten aineiden leviämisen ja käytön.

Yhteenveto

Maailmassa on useita äärimmäisen tappavia hermokaasuja, kuten sarin, VX-kaasu, tabun kaasu ja soman. Nämä kaasut vaikuttavat ihmisen hermostoon ja voivat aiheuttaa nopeasti vakavia terveysongelmia, mukaan lukien hengitysvaikeudet, lihasten halvaantuminen ja jopa kuolema. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö jatkaa ponnistelujaan näiden vaarallisten aineiden leviämisen estämiseksi ja niiden käytön kitkemiseksi kokonaan.