#NATO tukee #Ukraina’a

NATO työskentelee kahden osan paketin parissa Ukrainan käytännön tuen ja jäsenyyshakemuksen parissa ennen heinäkuussa Vilnassa järjestettävää huippukokousta, kertoi Yhdysvaltain suurlähettiläs NATO:ssa Julianne Smith Politico-lehdelle 9. kesäkuuta.

Kuten aiemmin raportoitiin, Ukraina ei todennäköisesti saa NATO:n jäsenyyden kutsua huippukokouksessa. Liittouma haluaa kuitenkin viestittää Kiovalle pitkäaikaisesta sitoutumisestaan ja tuestaan.

”Haluamme viestittää presidentti Zelenskyi’lle – jos hän saapuu henkilökohtaisesti – että välitämme syvästi siitä, että meillä on pitkäaikainen suhde Ukrainaan ja etsimme tapoja tunnustaa kaikki heidän saavutuksensa ja että tukemme ei häviä”, Smith sanoi.

Toinen osa pakettia tulee liittymään auttamaan Kiovan armeijaa kehittymään NATO-standardien mukaisesti, toinen puolestaan käsittelee Ukrainan jäsenyyshakemuksen poliittista näkökulmaa.

Smithin mukaan jäsenmaat eivät ole vielä päättäneet, mitä tämä paketti tulee sisältämään, mutta vaihtoehtoja on ”laaja valikoima”.

Politico kirjoitti 8. kesäkuuta, että NATO:n diplomaatit ovat jakautuneita ”lähes joka osalta” Ukrainan turvatakuiden suhteen.

Monet länsijohtajat eivät ole vielä valmiita tarjoamaan selvää polkua Ukrainan NATO-jäsenyyteen, mutta samalla he eivät halua jättää Ukrainaa pettymään ja alttiiksi lisäaggressiolle. Ukrainan viranomaiset ovat toistuvasti vedonneet liittoumalle selkeän jäsenyyspolun puolesta. Presidentti Volodymyr Zelensky sanoi, ettei hän osallistu huippukokoukseen ilman jäsenyyskutsua tai ”jotain signaalia”.

Itä- ja Keski-Euroopan liittolaiset ilmaisivat tukeaan selvälle jäsenyyspolulle, kun taas toiset ovat epäröiviä. Entinen NATO-pääsihteeri Anders Rasmussen varoitti 8. kesäkuuta, että jotkut NATO-maat saattavat harkita joukkojen lähettämistä Ukrainaan, mikäli huippukokouksessa ei esitetä merkityksellisiä turvatakuita.

Ranska ja Saksa suosivat ”vahvempia, konkreettisia, erittäin selkeitä turvatakuita” keskustelujen sijaan Ukrainan liittymisestä. Pariisi viittasi jopa valmiuteensa tarjota tällaisia takuita itse, vertaillen sitä ”Israel-tyyliseen” turvallisuussopimukseen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta