Lukuaika: 2 minuuttia

Venäläiset puolustusteollisuuden työntekijät kertovat kohtaavansa jatkuvan elektronisten komponenttien puutteen, mikä johtaa vanhojen komponenttien uudelleenkäyttöön, “kannibalisoimiseen” muista laitteista ja yhä enemmän epäluotettaviin kiinalaisiin vaihtoehtoihin.

Polygon Media on haastatellut useita venäläisen puolustusteollisuuden työntekijöitä. Eräs mies, nimeltään ‘Matvey’, työskentelee Yekaterinburgissa sijaitsevalla Vector-tehtaalla, joka kuuluu valtavaan Almaz-Antey-teollisuuskonserniin. Hän sanoo, että sotilastyö on vallannut koko tehtaan tuotannon. Työolot ovat heikentyneet sodan alusta lähtien. Turvatarkastuksia tehdään nyt usein, eikä työntekijöillä ole lupa tuoda matkapuhelimia tehtaalle.

Työntekijöiden etuisuuksia, kuten päiväkotilippuja, ei enää ole saatavilla rahoituksen puutteen vuoksi. Kuitenkin liiketoiminta kukoistaa sotatuotannon kasvun myötä. Työntekijöille ei makseta enemmän, mutta he hyötyvät siitä, että heitä ei oteta mukaan Venäjän jatkuvaan mobilisointiin. Jotkut harkitsevat lähtemistä, mutta ovat jääneet välttääkseen mobilisoinnin.

Sodan vuoksi myös siviilialalla on nyt paljon vähemmän mahdollisuuksia. Sanktiot ovat aiheuttaneet monien venäläisten yritysten kutistumisen tai sulkemisen, jättäen taitaville työntekijöille vähän vaihtoehtoja muuhun kuin puolustusteollisuuden työhön. Ainoa vaihtoehto on muuttaa maasta.

Suurin ongelma, joka kohtaa Vektorin työntekijöitä, on vakava elektronisten komponenttien puute sanktioiden vuoksi. Matvey sanoo: “Pula on niin vakava, että vanhoilla komponenteilla varustetut vanhentuneet piirilevyt on otettu uudelleenkäyttöön tuotannossa.” Ne on otettu varastosta, mutta jopa nämä varastot ovat nyt lähes kokonaan käytetty loppuun.

Tämä aiheuttaa pidempiä korjausaikoja sekä uusien tuotteiden tuotannossa. Matvey sanoo, että monien laitteiden komponenttipohjaa on jouduttu muuttamaan sodan alusta lähtien. Vanhempia tai kiinalaisia vaihtoehtoja on jouduttu käyttämään korvaavina. Vectorin johto on sanonut työntekijöille: “Käytä sitä mitä löydät lattialta.”

Monet aiemmin käytetyt komponentit valmistettiin Yhdysvalloissa. Niiden hankkiminen on nyt erittäin vaikeaa, ja Venäjällä ei ole kotimaisia vastineita. Eräs insinööri sanoo: “Ei ole venäläisiä vastineita erityisesti, niiden aktiivinen kehitys alkoi vasta sodan alkamisen jälkeen.”

Toinen haastateltava sanoo: “Kävi ilmi, että ‘venäläiset’ mikropiirit eivät suurelta osin olekaan venäläisiä, joten niitä on nyt mahdotonta saada.” Hän sanoo myös, että hänen tehtaansa osallistuu “komponenttien kannibalismiin” – komponenttien käyttöön muista laitteista.

Insinööri huomauttaa myös, että kiinalaiset komponentit, joita käytetään yhä enemmän, ovat “laadullisesti ja suorituskyvyltään huonompia kuin amerikkalaiset vastineensa.”

Venäjän valtion omistama lehti Kommersantin mukaan viallisten sirujen ja komponenttien osuus Kiinasta on kasvanut 2 prosentista 40 prosenttiin vuonna 2022. Tämä johtuu raporttien mukaan siitä, että sanktioiden vuoksi maahantuojat luottavat “pidempiin toimitusketjuihin ja ostavat tavaroita suoraan tehtaiden sijaan välikäsien ja pörssien kautta, joten tuotteiden laadunvalvonta on heikentynyt”, kuten Kommersant toteaa.

Jo ennen sotaa Vectoria vaivasi investointien puute käyttämiinsä työkaluihin. Matvey huomauttaa, että “yliopistossa minut koulutettiin suhteellisen modernilla ohjelmistolla (ohjelmiston toiseksi viimeisin tai uusin versio).”

“Tehtaalla sen sijaan käytetään 10 vuotta vanhaa ohjelmistoa. Käytämme piirilevyjen suunnitteluun Altium Designeria. Hankimme siihen lisenssin, ja se on virallisesti laillinen, mutta lisenssi on vuodelta 2013.”

“Osastollamme on muutama vanhempi nainen, ja he työskentelevät vuoden 2006 PiCadilla!” Polygon päättelee: “Monet keskustelukumppaneista näkevät, että heidän työnsä muuttuu, ja toistaiseksi vain huonompaan suuntaan. Sanktioiden aiheuttamaa vahinkoa on vaikea arvioida, koska se riippuu monista muuttujista.

“Kuitenkin useimmat haastatellut, jotka tuottavat hyvin erilaisia tuotteita, korostavat yhteistä ongelmaa – tiettyjen tyyppisten elektronisten komponenttien täydellistä puutetta tai merkittävästi lisääntyneitä toimitusaikoja.

Sanktiot vaikuttavat, huolimatta siitä, mitä propagandaa meille kerrotaan.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö