Lukuaika: < 1 minuutti

Ukraina oli odottanut positiivisempaa väliarviota maan edistymisestä EU:n ehdokaskriteerien täyttämisessä, kertoo Ukrainan varapääministeri Olha Stefanishyna, joka vastaa Euroopan ja euroatlanttisen integraation asioista.

Euroopan komissio ilmoitti 22. kesäkuuta, että Ukraina on täyttänyt täysin kaksi seitsemästä vaaditusta vaiheesta, jotka tarvitaan EU-liittymisneuvotteluiden aloittamiseen. Stefanishyna ennustaa, että Kiova pystyy täyttämään jäljellä olevat vaatimukset lokakuuhun mennessä.

“On ymmärrettävä, että viisi jäljellä olevaa suosituslohkoa eivät ole nollavaiheessa. Vuoden aikana tehtiin paljon työtä. Itse asiassa päätökset on jo tehty. Osa niistä tarvitsee vain teknistä hyväksyntää”, sanoi virkamies kansallisessa televisiohaastattelussa, kuten Ukrinform-uutistoimisto lainaa.

Ukraina haki virallisesti EU-jäsenyyttä vuoden 2022 lopulla ja sai ehdokasaseman kesäkuussa viime vuonna. Liittymisneuvotteluprosessin aloittamiseksi Kiovassa on toteutettava seitsemän uudistusta, jotka on määritelty Euroopan komission toimesta.

Kaksi täysin valmiiksi saaduksi julistettua vaihetta koskevat oikeusjärjestelmän uudistusta oikeusneuvoston ja tuomariston luomisen myötä sekä median lainsäädännön tuomista täysin sopusointuun EU-direktiivin kanssa.

Euroopan komission arvion mukaan Ukraina on saavuttanut “hyvää edistystä” perustuslakituomioistuimen uudistamisessa ja “jonkin verran edistystä” neljällä muulla vaiheella. Nämä liittyvät korruption vastaisiin toimiin, rahanpesun vastaisiin toimenpiteisiin, oligarkkien vaikutusvallan vähentämiseen ja kansallisten vähemmistöjen oikeuksien suojaamiseen.

“Odotuksemme olivat suuremmat – odotimme erityisesti, että korruption vastaisia toimenpiteitä arvioitaisiin syvällisemmin”, Stefanishyna sanoi. “Odotimme myös, että ennen tätä arviointia saattaisimme täysin hyväksyä perustuslakituomioistuimen uudistusta koskevan lainsäädännön, mutta se hyväksyttiin vain ensimmäisessä käsittelyssä.”

“Kuitenkin uskon, että on ennennäkemätöntä, että Euroopan komissio tunnustaa minkä tahansa velvoitelohkon täysin valmiiksi alle vuosi ehdokasaseman saamisen jälkeen, sillä useimmat maat ovat työskennelleet tällaisten suositusten toteuttamisen parissa vuosien ajan.”

Euroopan komissio aikoo antaa virallisen kirjallisen arvion Ukrainan edistymisestä EU:n ehdokaskriteerien täyttämisessä lokakuussa 2023.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö