Ukrainan viranomaiset ovat pyytäneet Suomen viranomaisilta tutkinta-apua vireillä olevaan rikosasiaan, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Ukrainassa on käynnissä kolme rikostutkintaa suomalaisista, joita epäillään osallistumisesta aseelliseen sotaan Venäjän puolella. Ukrainan syyttäjänvirasto on vahvistanut tiedot asiasta.

HS:n mukaan kolmea suomalaista epäillään laittoman asejoukon jäsenyydestä ja taisteluun värväämisestä. Ukrainan viranomaiset ovat pyytäneet Suomen viranomaisilta tutkinta-apua tässä rikosasiassa. Pyyntö oli todistelupyyntö, joka tarkoittaa sitä, että Ukraina halusi esimerkiksi todistusaineistoa tai tietyn henkilön kuulemista Suomesta. Suomi vastasi oikeusapupyyntöön keväällä, mutta viranomaiset eivät anna tarkempia tietoja vastauksesta.

Helsingin Sanomien mukaan epäiltyjä suomalaisia ei ole pidätetty eikä heille ole annettu tietoa rikosepäilystä. Tämä viittaa siihen, että epäillyt ovat nyt muualla kuin Ukrainassa.

Lehden mukaan separatistien kanssa toimiminen on Ukrainassa laitonta ja se vastustaa maan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Helsingin Sanomat teki selvityksen Donbasin vierastaistelijoiden verkostosta osana kansainvälistä mediayhteistyötä. Selvityksessä tunnistettiin 51 eurooppalaista vierastaistelijaa, jotka ovat osallistuneet tai edelleen osallistuvat Venäjän tukemana käytyyn sotaan.

Selvityksen perusteella paljastui myös kuuden suomalaisen henkilöllisyys, jotka ovat olleet Donbasissa vuoden 2014 jälkeen. Helsingin Sanomien tietojen mukaan ainakin kaksi heistä on palannut Suomeen. Donbasissa olleista osa on kantasuomalaisia ja osa Suomessa asuneita, joiden taustat ovat Venäjällä tai Ukrainassa.

Tämä tapaus herättää huolta Suomessa, sillä se osoittaa, että suomalaisia on osallistunut aseelliseen sotaan Ukrainassa. Viranomaisten välinen tutkintayhteistyö on tärkeää näissä tapauksissa, jotta oikeudenmukainen selvitys voidaan tehdä ja syylliset saadaan vastuuseen rikoksistaan.

Kyseisillä henkilöillä ei todennäköisesti tule olemaan helppoa maassamme kun Venäjä on kaatunut ja henkilöiden nimet tulevat julki.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta