Venäläinen datapalveluja tuottava Yandex on jälleen kerran onnistunut tekemään huimat voitot, ja se herättää suurta raivoa. Vaikka Euroopan unioni on asettanut useita pakotteita Venäjää kohtaan, Yandexin Suomi-yhtiö on jostain syystä jäänyt pakotelistan ulkopuolelle. Tämä herättää kysymyksiä siitä, miten tehokkaasti EU:n pakotteet oikeasti toimivat.

Yandexin toimitusjohtaja Arkadi Volozh ja Tigran Hudaverdjan joutuivat sen sijaan sanktioiden alaisiksi, mikä pakotti heidät jättämään yrityksen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että he eivät menetä yöuniaan tästä, sillä voitot tulvivat silti yrityksen kassaan.

Yandexin Suomen datakeskus, Global DC Oy, sijaitsee Mäntsälässä. Aiemmin se tunnettiin nimellä Yandex, mutta Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman negatiivisen julkisuuden vuoksi yritys päätti vaihtaa nimeään huhtikuussa 2022. Tämä on vain yrityksen yritys peitellä likaisia jälkiään ja jatkaa voittojen keräämistä.

Kenties vielä raivostuttavampaa on se, että datakeskuksen sähkösopimus mäntsäläläisen Nivos Energian kanssa katkaistiin. Onneksi he kuitenkin jatkavat datakeskuksen hukkalämmön jakelua Mäntsälän kaukolämpöverkkoon. Yandexille on tärkeää pitää huolta vain omasta edustaan ja unohtaa ympäristövastuu diesel-moottoreita käyttämällä!

On myös häpeällistä, että ainoana jäsenenä Global DC:n hallituksessa istuva Alexander de Cuba kuuluu myös taksipalvelu Yango Finlandin hallitukseen. Tämä antaa vahvan viestin siitä, että Yandex ei välitä eettisistä periaatteista ja että he ovat valmiita käyttämään valtaansa hyväkseen monilla eri aloilla.

Vaikka datakeskus työllistää 24 henkilöä, se ei ole riittävä syy hyväksyä tätä toimintaa. Yandexin voitot ja menestys eivät saisi peittää sitä, että he ovat osallisina Venäjän aggressiivisessa toiminnassa ja heidän eettiset arvonsa jättävät paljon toivomisen varaa.

On korkea aika, että kansainvälinen yhteisö asettaa tiukempia rajoituksia ja pakotteita Yandexille. Heidän toimintansa ei saa jäädä rankaisematta, ja heidät on pidettävä vastuussa siitä, mitä he ovat aiheuttaneet. Ei ole oikein, että he jatkavat voittojen keräämistä samalla kun heidän toimintansa aiheuttaa kärsimystä ja haittaa muille maille.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta