Ukrainan pääjoukkoja ei ole vielä käytetty vastahyökkäyksessä, kertoi Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov Financial Times -lehdelle 28. kesäkuuta.

Nämä joukot sisältävät suurimman osan äskettäin länsimaissa koulutetuista prikaateista, jotka on varustettu moderneilla NATO-panssarivaunuilla ja -ajoneuvoilla.

Reznikov sanoi viime viikkojen aikana vapautettujen kylien olevan ”ennakkonäytös” paljon suuremmasta hyökkäyksestä, eikä se ole ”sotilaskampanjan päätapahtuma”.

”Kun se tapahtuu, kaikki näkevät sen… Kaikki näkevät kaiken”, Reznikov sanoi.

Reznikov sanoi, että tuleva operaatio eroaa viime vuoden Kiovan puolustuksesta ja Khersonin ja Kharkivin vastahyökkäyksistä. ”Ei voi odottaa ihmettä jokaisessa operaatiossa”, hän sanoi.

Hän sanoi Ukrainan saavuttaneen ”tiettyjä voittoja”, joita päämaja ei ole julkaissut joukkojen suojelemiseksi.

”Joskus venäläiset eivät raportoi johtajilleen menettäneensä tiettyä aluetta tai aluetta. He pelkäävät raportoida esimiehilleen”, Reznikov sanoi.

Ukrainan joukot edistyivät jopa 1 400 metriä eri rintamien osissa viimeisen vuorokauden aikana, kertoi Itäkomennon tiedottaja Serhii Cherevatyi 27. kesäkuuta vahvistaen inkrementaalista mutta tasaista etenemistä kokonaisuudessaan.

Cherevatyi ei maininnut tarkkoja alueita.


Samalla puolustusministerin sijainen Hanna Maliar raportoi 27. kesäkuuta, että Ukrainan joukot ovat vähitellen edenneet Bakhmutin sivustojen suuntaan viimeisten neljän päivän aikana.

”Tämän suunnan vapauttaminen on omiaan vaikeuttamaan prosessia”, Maliar sanoi lisäten, että Ukrainan joukot eivät ole vielä tulleet Bakhmutiin.

Ukraina on vapauttanut tähän mennessä yhdeksän asutusta – alkukesän aikana.

Osana laajempaa vastahyökkäystään Ukrainan joukot ovat ”saaneet vauhtia” hyökkäyksissä Bakhmutin ympäristössä, edeten kaupungin pohjois- ja eteläsivustoilla, kertoi Britannian puolustusministeriö 26. kesäkuuta.

Ministeriön viimeisimmän tiedustelutiedon mukaan ”on vähän näyttöä siitä, että Venäjällä olisi merkittäviä maavoimien operatiivisia reservijoukkoja, joita voitaisiin käyttää vahvistamaan moniin erillisiin sektoreihin kohdistuvia uhkia”.

Nämä sektorit ulottuvat Bakhmutista Dnepr-joen itärannalle yli 200 kilometrin päähän, kertoo päivitys.

Reznikov lisäsi myös, että Wagnerin epäonnistunut kapina Venäjän diktaattori Vladimir Putinia vastaan osoitti Venäjän hallinnon heikkouden, samalla varoittaen toiveista lisääntyneiden ”kapinoiden ja mellakoiden” auttamisesta Ukrainaa taistelussa.

Reznikov sanoi, että ei ole välitöntä merkkiä moraalin romahtamisesta. ”Kun tilanne kiristyy, näemme kuinka kestäviä he ovat”, hän sanoi.

Hän sanoi myös, että Ukrainan armeija jatkaa raskaita tappioiden aiheuttamista Venäjän joukoille, käyttäen ”häiriötä työkaluna ja Ukrainan alueiden vapauttamista tavoitteena”.

Ukrainan vastahyökkäysoperaatiot etenevät hitaammin kuin odotettiin, mutta se ei tarkoita, etteikö se onnistuisi tulevissa hyökkäysoperaatioissa, toteaa Institute for the Study of War (ISW) 21. kesäkuuta antamassaan arviossa.

”Yleisesti ottaen Ukrainan vastahyökkäysoperaatioiden hitaampi kuin odotettu etenemistahti ei ole merkki Ukrainan laajemmasta hyökkäyspotentiaalista, ja Ukrainan joukot todennäköisesti luovat edellytyksiä tulevalle pääponnistukselleen, vaikka alussa olisi ollut takaiskuja”, ISW kirjoitti.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi 21. kesäkuuta, että taistelukentän edistyminen on ollut ”toivottua hitaampaa” lisääntyneiden venäläisten puolustusten vuoksi rintamilla, erityisesti Zaporizhzhia’n alueen länsiosassa ja Etelä-Ukrainassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta