Lukuaika: 2 minuuttia

Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) ilmoitti 28. kesäkuuta pidättäneensä väitetyn venäläisen vakoojan, jota epäillään koordinoinnista Venäjän iskuun Kramatorsk’in ravintolan hyökkäyksessä 27. kesäkuuta.

Vähintään kymmenen ihmistä sai surmansa ohjusiskussa, kertoi Kramatorskin pormestari Oleksandr Vasyliev, kun yksi ruumis saatiin raunioista. Valtion hätäpalvelun mukaan 60 ihmistä loukkaantui.

Väitetty vakooja tunnusti videolla, jonka SBU jakoi Telegram-tilillään, ja hänet asetetaan syytteeseen Ukrainan oikeudessa, kirjoitti SBU:n johtaja Vasyl Maliuk.

“Muistakaa – rangaistus on väistämätön!” hän kirjoitti. “Samanlaisella tavalla sotarikos’ten järjestäjät – Putin’in hallinnon edustajat – joutuvat väistämättä vastaamaan kansainvälisessä tuomioistuimessa.”

Agentin väitetään työskentelevän Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palveluksessa ja hänen kerrotaan olleen vastuussa selvittämään, oliko ravintola toiminnassa ja oliko se täynnä. Hyökkäyksen tapahtuessa ravintola oli täynnä siviilejä.

Agentti väitetysti tallensi videon ravintolasta ja lähetti sen venäläiselle ohjusyksikölle, joka iski kohteeseen pian sen jälkeen Iskander-ballistisella ohjuksella.

Venäläiset ohjukset iskivät itäukrainalaisen Kramatorskin vilkkaaseen kaupungin keskustaan ja lähellä sijaitsevaan kylään tiistaina.

Uhrien joukossa oli 17-vuotias tyttö ja 8 kuukauden ikäinen vauva loukkaantui. Ukrainan syyttäjänviraston mukaan hyökkäys herätti nopeasti syytöksiä siitä, että venäläisjoukot olivat kohdistaneet iskun suoraan siviileihin.

“Sekä räjähdyksen keskellä olivat myös kerrostalot, kaupalliset tilat, autot, postitoimisto ja muut rakennukset, joiden ikkunat, lasit ja ovet räjähtivät ulos”, syyttäjänviraston lausunnossa sanottiin. Pelastusryhmät ovat yhä töissä uhrien etsimiseksi raunioista.

Kramatorskin kohteena olevalla aukiolla sijaitsevat ravintolat ovat suosittuja sekä kaupungin asukkaiden että sotilaiden keskuudessa. Yksi näistä ravintoloista, RIA Pizza, on usein sotilaiden ja toimittajien suosiossa.

Kramatorskin kaupungin jälkiseurauksia todistaneen silminnäkijän mukaan jopa tusina ihmistä vedettiin raunioista. Mies kertoi CNN:n tiimille paikan päällä, ettei ollut selvää, olivatko nämä ihmiset elossa vai kuolleita.

CNN:lle avustustyötä tekevä ukrainalainen sotilas kertoi, että uhrit, jotka hän näki, olivat “enimmäkseen nuoria ihmisiä, sotilaita ja siviilejä; joukossa oli pieniä lapsia”.

Sotilas, joka pyysi tulla tunnetuksi vain nimimerkillä Alex, kertoi, että yhdessä ravintoloista oli juhlittu 45 hengen tilaisuudessa, kun isku tapahtui ja se osui “suoraan kahvilan keskelle”. Hyökkäys tapahtui paikallista aikaa noin klo 19.30, kertoi Donetsk’in alueen sotilashallinnon johtaja Pavlo Kyrylenko Ukrainan valtion televisiossa.

Toinen ohjus iski myös lähellä sijaitsevaan Bilenken kylään, kertoi presidentti Zelenskyn neuvonantaja Andriy Yermak.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kutsui iskua Kramatorskiin “terrorin ilmentymäksi” tiistain puheessaan ja vaati oikeudenkäyntiä väitetyistä rikoksista.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö