Ukrainan vihaiset tunteet Venäjää kohtaan kasvavat jatkuvasti, kun tuoreen kyselyn mukaan peräti 78 prosentilla ukrainalaisista on lähisukulaisia tai ystäviä, jotka ovat haavoittuneet tai kuolleet täysskaalan venäläisen hyökkäyksen seurauksena. Kyivin kansainvälisen sosiologisen instituutin (KIIS) äskettäisen kyselyn mukaan tämä luku vaihtelee 70 prosentista Itä-Ukrainassa aina 80 prosenttiin maan länsiosissa.

Keskimäärin kyselyyn vastanneilla oli seitsemän perheenjäsentä tai ystävää, jotka ovat joutuneet Venäjän sodan uhreiksi 24. helmikuuta 2022 jälkeen.

”Tämän taustan valossa käy selväksi, miksi Venäjän propagandaa ’yhteisestä historiasta’ ja ’yhteisestä kulttuurista’ ei voida hyväksyä Ukrainassa… Nykyiset tunteet ovat painaneet viestin ’pois Moskovasta’ pitkäksi aikaa”, sanoo KIIS:n toimitusjohtaja Anton Hrushetskyi.

”Lisäksi tämä kokemus vahvistaa lujaa ja horjumatonta kantaa mahdollisiin myönnytyksiin Venäjälle – jos sinulla on niin monta loukkaantunutta tai kuollutta sukulaista tai ystävää, miten voit puhua myönnytyksistä?”

Kysely toteutettiin 25. toukokuuta – 5. kesäkuuta 2023. KIIS haastatteli 2013 ihmistä eri puolilta Ukrainaa, lukuun ottamatta niitä, jotka asuvat Venäjän miehittämillä alueilla tai ovat paenneet sotaa ulkomaille.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta