Ukraina siirtää joukkojaan ”lähes varmasti” Dnepr-joen itärannalle eteläisellä Hersonin alueella, kertoo Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö. Puolustusministeriö tiedotti torstaina päivittäisessä katsauksessaan, että taistelut ovat kiihtyneet joen itärannalla 27. kesäkuuta alkaen, ja Venäjä on ”erittäin todennäköisesti” uudelleensijoittanut joukkojaan Zaporižžjan sektorilla.

Ukrainan ja Venäjän välillä jatkuneet jännitteet ovat pahentuneet, ja tilanne Dnepr-joen alueella on kiristynyt. Ukraina on päättänyt siirtää joukkojaan joen itärannalle, mikä voi viitata siihen, että Ukraina valmistautuu mahdollisiin lisähyökkäyksiin tai puolustaa aluettaan. Tämä on herättänyt huolta kansainvälisellä tasolla ja lisännyt epävarmuutta konfliktin tulevaisuudesta.

Joukkojen siirtymistä alueella vaikeuttavat myös tulvatuhot, jotka johtuvat Kahovkan padon romahtamisesta aiemmin tässä kuussa. Tulvat ovat aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja alueella ja vaikeuttaneet liikkumista. Ukrainan joukkojen on otettava tämä huomioon strategioita suunnitellessaan ja toimiessaan Dnepr-joen itärannalla.

Viime vuoden marraskuussa Ukraina vapautti Dnepr-joen länsipuolella sijaitsevan Hersonin kaupungin venäläismiehityksestä. Tämä tapahtuma oli osa laajempaa konfliktia Ukrainan itäosassa, jossa Venäjä on tukemassa kapinallisia separatisteja. Hersonin kaupungin vapauttaminen oli merkittävä saavutus Ukrainan joukoille, mutta tilanne on edelleen hauras ja rauhaa uhkaavat jatkuvat jännitteet.

Kansainvälisen yhteisön on tärkeää seurata tilannetta tarkasti ja tukea diplomaattisia ponnisteluja sodan rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin laajentuminen voisi aiheuttaa vakavia seurauksia alueella ja kansainvälisesti. On olennaista pyrkiä dialogiin ja neuvotteluihin, jotta väkivallalta ja sodan pahenemiselta voitaisiin välttyä.

Venäjän tulee välittömästi poistua Ukrainan omistamilta aluelta – se on helpoin keino lopettaa sota.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta