Lukuaika: 2 minuuttia

#NovajaGazeta -lehden toimittaja joutui brutaalin hyökkäyksen uhriksi #Tsetsenia’ssa, Venäjällä

Tšetšenian tasavallassa Venäjällä tapahtui järkyttävä ja brutaali hyökkäys, jossa arvostetun Novaja Gazeta -lehden toimittaja Jelena Milašina joutui törkeän pahoinpitelyn uhriksi. Tämä raukkamainen teko erottui brutaaliudellaan jopa sananvapauden jatkuvaan rajoittamiseen tottuneessa maassa.

Milašina oli Groznyissa työmatkalla raportoimassa yhteiskunnallisen aktivistin Zarema Musajevan oikeudenkäynnistä. Hyökkääjät pysäyttivät kaksikon taksin, jolla he matkustivat Vladikavkazista Groznyiin, ja naamioituneet miehet hyökkäsivät heidän kimppuunsa. Tämä ei ole pelkkä kidnappaus, vaan raa’an väkivallan teko.

He heittivät taksinkuljettajan ulos, painoivat päämme alaspäin, sitoivat kätemme ja osoittivat meille pistoolilla päähän. Molempia potkittiin kasvoihin ja heitä uhattiin ampua. Mitä ihmettä Tšetšeniassa tapahtuu, kun toimittajat ja asianajajat ovat näin suuren uhan alla?

Milašinalta murrettiin sormia molemmista käsistä, hänet ajeltiin kaljuksi ja hänen päälleen kaadettiin vihreää antiseptistä nestettä, mikä on selvästi ennenkin nähtyjen hyökkäysten julmuuden tunnusmerkki.

Hyökkääjät tuhosivat kaikki kaksikon mukana olleet tekniset laitteet ja asiakirjat. Tämä selvästi oli tarkoitus estää heitä raportoimasta asiasta, joka ilmeisesti oli liian arkaluontoinen heille, jotka haluavat peittää totuuden. He sanoivat: “Teitä on varoitettu, häipykää ja älkää kirjoittako mitään.” Mitä tapahtui sananvapaudelle ja lehdistönvapaudelle Venäjällä?

Tällainen väkivalta ei ole poikkeuksellista Novaja Gazetan toimittajille. Lehden historia on verinen, ja jo aiemmin viisi toimittajaa on murhattu tai saanut surmansa epäselvissä olosuhteissa. Vuonna 2015 heidän toimitukseensa tehtiin isku kemiallisilla aseilla, mutta tämä uusi hyökkäys vie julmuuden aivan uudelle tasolle.

Milašina on ansainnut kunnioitusta työllään, ja hänen kimppuunsa hyökättiin jo ensimmäisen kerran vuonna 2012 Moskovassa. Hänen rohkeutensa ja sitoutumisensa totuuden paljastamiseen ovat tehneet hänestä yhden nyky-Venäjän arvostetuimmista toimittajista. Miksi hänet ja muut toimittajat joutuvat kärsimään vain siksi, että he uskaltavat tuoda esiin totuutta?

Venäjän asianajajajärjestöt ja toimittajajärjestöt ovat tuominneet tämän teon voimakkaasti. Myös Kreml on kommentoinut tapausta, mutta se ei riitä. Tämä hyökkäys vaatii voimakkaita toimenpiteitä ja perusteellista tutkintaa. Rauhanomainen ilmaisunvapaus ja sananvapaus ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, joita on puolustettava voimallisesti.

Venäjän mediassa kiertävien tietojen mukaan hyökkäys tapahtui lähellä Groznyin lentokenttää. Alueella on kattava videovalvonta, mutta hyökkäyshetkellä valvontakamerat olivat poissa päältä. Kuinka kätevää.

Tämä hyökkäys on vain yksi esimerkki Tšetšenian viranomaisten mielivaltaisesta toiminnasta. Zarema Musajeva, jota vastaan tekaistuja syytteitä on nostettu, siepattiin ja vietiin väkisin Tšetšeniaan. Musajeva on entisen liittovaltion tuomarin vaimo, ja hänen poikansa ovat tunnettuja ihmisoikeusaktivisteja. Tällaista kostoa ei voi hyväksyä.

On aika, että Venäjä ja kansainvälinen yhteisö astuvat esiin ja vaativat vastuullisuutta. Tšetšenian viranomaisten on lopetettava väkivaltaisuudet ja kunnioitettava ihmisoikeuksia. Novaja Gazetan toimittajat ja kaikki rohkeat totuudenetsijät ansaitsevat tuen ja suojelun.

Emme saa antaa pimeyden vallata totuuden ääntä!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö