Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän valtiollinen rautatieyhtiö RZD sai ikävästi kokea hakkeroinnin ilot keskiviikkona. Kyberhyökkäyksen seurauksena yhtiön verkkosivusto ja mobiilisovellus menivät pannaan useiksi tunneiksi. Onneksi matkustajat pääsivät kuitenkin jatkamaan junamatkaansa, vaikkakin heidän täytyi ostaa liput perinteisesti asemilta.

RZD ilmoitti “massiivisesta” kyberhyökkäyksestä keskiviikkona aamupäivällä Suomen aikaa Telegram-kanavallaan. Kuuden tunnin uurastuksen jälkeen yhtiö tiedotti onnistuneensa palauttamaan verkkosivustonsa ja sovelluksensa suurelta osin entiselleen.

Hyökkääjän henkilöllisyydestä ei ole varmuutta. The Record -sivuston mukaan vapaaehtoisista koostuva ukrainalainen hakkeriryhmä IT Army on ilmoittautunut teon takana olevaksi tahoksi. Tietoa ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa. IT Army on omassa Telegram-kanavassaan ilmoittanut, ettei sen tarkoituksena ollut lamaannuttaa RZD:n sivustoja pysyvästi. Ryhmän mukaan jo lyhytkin katkos vaikuttaa merkittävästi Venäjän talouteen.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun RZD joutuu kyberhyökkäyksen kohteeksi Venäjän hyökkäyssodan aikana. Viime helmikuussa yhtiön verkkosivusto ja mobiilisovellus olivat samasta syystä alhaalla hajautetun palvelunestohyökkäyksen vuoksi.

Vaikka tilanne ei ole huvittava itse RZD:lle, se antaa ainakin hieman iloa junamatkustajille. He voivat nyt nauttia junakyydistä ja samalla palata aikaisempien aikojen tunnelmiin, kun liput oli ostettava perinteisesti asemilta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö