lukuaika: < 1 minuutti

Ukrainasta tulee Naton jäsen riippumatta Venäjän kannasta asiaan, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi tiedotustilaisuudessa 12. heinäkuuta.

“Venäjä sanoi ennen tämän sodan alkamista, että he vastustivat tiukasti Ukrainan liittymistä Natoon, ja he halusivat rautaisen sitoumuksen, ettei Ukraina koskaan liittyisi Natoon, ja teimme selväksi, että se ei ollut pöydällä, että jatkamme Naton “avoimet ovet”. politiikkaa”, hän sanoi.

“Toistamme tämän sitoumuksen tänään ja teimme tänään selväksi, että Ukrainasta tulee Naton jäsen.”

Naton liittolaiset hyväksyivät Ukrainalle kolmiosaisen tukipaketin, joka sisältää jäsenyyden toimintasuunnitelman suorittamista koskevan vaatimuksen poistamisen, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Vilnan huippukokouksessa 11. heinäkuuta.

Ukraina saa kutsun liittyä Natoon, kun “liittolaiset niin sopivat ja ehdot täyttyvät”, Stoltenberg sanoi huippukokouksen lehdistötilaisuudessa antamatta tarkempia tietoja.

“Tämä on vahva paketti Ukrainalle. Ja selkeä tie kohti sen jäsenyyttä Natossa”, hän lisäsi ja vahvisti, että Ukrainasta “tulee Naton jäsen”.

Vilnaan 11. heinäkuuta saapunut presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi kuitenkin tyytymättömyytensä todellisen aikataulun ja Natoon liittymiskutsun puutteesta.

Matkalla Vilnaan Zelensky sanoi saaneensa “signaaleja siitä, että tietyistä sanamuodoista keskustellaan ilman Ukrainaa”, ja huomautti, että “sanamuoto koskee kutsua Naton jäseneksi, ei Ukrainan jäsenyyttä”.

“On ennennäkemätöntä ja järjetöntä, kun kutsulle tai Ukrainan jäsenyydelle ei ole asetettu aikarajaa. Samalla lisätään epämääräinen sanamuoto “ehdoista” jopa Ukrainan kutsumiselle”, presidentti twiittasi.

Ukraina haki nopeutettua Nato-jäsenyyttä syyskuussa 2022, puoli vuotta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen.

Vaikka Kiova myöntääkin, että maa ei voi liittyä liittoumaan ennen sodan päättymistä, se on toistuvasti vaatinut liittolaisilta kutsua tai “selkeää signaalia” jäsenyydestä Vilnan huippukokouksessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö