Kenraali Sergei Surovikin pidätetty, lukuisia muita upseereita vangittu

Vallanvaihdokset eivät ole koskaan tylsiä asioita, mutta Venäjän sotilasjohdossa on tapahtunut jotain todella erikoista. Yhdysvaltain arvostettu sanomalehti The Wall Street Journal (WSJ) raportoi, että kenraali Sergei Surovikin ja lähes kolmekymmentä muuta upseeria on pidätetty ja erotettu virastaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa tavallinen puhdistusoperaatio.

Lehden mukaan useita korkean tason sotilasjohtajia, mukaan lukien kenraali Surovikin, pidätettiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun yksityinen sotilasyritys Wagner’in kapina alkoi. Wagnerin kapinan suunnitellun takana on venäläinen liikemies Prigozhin, mutta WSJ:n lähteiden mukaan Surovikin tiesi suunnitelmista, mutta ei osallistunut niihin. Raportin mukaan hän ei ole vielä saanut syytteitä.

”Pidätykset ovat tarpeen puhdistaaksemme rivejä niistä, joita ei enää voi luottaa”, WSJ siteerasi yhtä lähdettään. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Onko tämä tavallista sotilaspolitiikkaa vai kenties uusi jakso jännittävää trilleriä?

Voin vain spekuloida, mitä taustalla on tapahtunut. Mutta yksi asia on varma: tämä on tarina, joka herättää mielikuvituksemme ja nauruhermomme.

Ehkä kenraali Surovikin halusi tehdä vaikutuksen Prigozhiniin ja päätti järjestää hänelle yllätysjuhlat Wagnerin kapinan muodossa? Tai ehkä hän päätti pitää kunnon siivoustalkoot armeijassa ja samalla käyttää tilaisuutta hyväkseen antamalla upseereille ”lahjaksi” muutaman päivän ylimääräisen loman?

Spekulaatioista huolimatta on selvää, että jotain suurta on tapahtumassa Venäjän sotilasjohdossa. Ehkäpä tämä on uusi suuntaus, jossa sotilasoperaatiot muuttuvat yhä hulvattomammiksi ja vähemmän vakaviksi. Ehkäpä seuraavaksi näemme kenraalien osallistuvan musikaaleihin tai järjestävän tanssikilpailuja. Vain aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Joka tapauksessa, kenraali Surovikin ja muiden upseerien pidätykset herättävät mielenkiintoisia kysymyksiä. Mitä tämä tarkoittaa Venäjän sotilasjohdolle? Onko tämä vain alkusoittoa suuremmalle mullistukselle? Vai onko tässä kyseessä vain vahinko, joka tapahtui jossain kahvikupposen kaaduttua tärkeän strategiapaperin päälle?

Yksi asia on kuitenkin selvä: tämä tarina on ollut kuin suoraan salkkareista. Toivottavasti seuraavaksi saamme kuulla, että kenraali Surovikin ja hänen pidätettyjen upseerikollegoidensa kohtalo on pelkkää väärinkäsitystä, ja he vapautetaan pian juhlallisin menoin. Siihen asti voimme vain pitää sormet ristissä ja odottaa, että tämä absurdi sotku saa ratkaisunsa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta