Lukuaika: 2 minuuttia

Suojelupoliisi (Supo) on jälleen kerran vahvistanut sen, mitä moni on jo pelännyt: äärioikeistolaisia taistelijoita on palannut takaisin Suomeen Ukrainasta. Tämä tiedotus tulee Venäjän hyökkäyssodan jälkeen, joka on johtanut Suomesta lähteneiden vapaaehtoisten määrän kasvuun, ja joukossa on Supon mukaan myös äärioikeistolaisia.

Mutta mikä on Supon vastaus tähän uhkaan? He eivät suostu paljastamaan, miten Suomeen palanneita äärioikeistolaisia tarkkaillaan radikalisoitumisen estämiseksi. He vain sanovat, että heidän operatiivisesta työstään he eivät voi kertoa. Todellakin, se on aivan mahtavaa.

Supo arvioi uhka-arviossaan, että suomalaiset äärioikeistolaiset yksilöt tai pienryhmät, jotka kannattavat äärioikeistolaisia tai radikaali-islamistisia ideologioita, aiheuttavat todennäköisimmän terrori-iskun uhan Suomessa. He myös korostavat, että henkilöillä, joilla on aikaisempaa väkivaltataustaa, on suurin kyky väkivaltaan. Joten nämä palanneet äärioikeistolaiset vapaaehtoiset, joilla on todennäköisesti jo aikaisempaa väkivaltataustaa, muodostavat todellisen uhan yhteiskunnallemme.

Supo myös arvioi, että Ukrainan sota todennäköisesti lisää suomalaisten äärioikeistolaisten väkivaltakyvykkyyttä lyhyellä aikavälillä. Ja mitä enemmän sota-alueelta leviää laittomia aseita, sitä suurempi on riski väkivaltakyvykkyyden kasvamiselle. Joten meillä on tässä tilanne, jossa äärioikeistolaiset vapaaehtoiset palaavat kotimaahan, mahdollisesti lisääntyneiden väkivaltakyvykkyyksien kanssa ja laittomien aseiden ympäröimänä. Mitä Supo aikoo tehdä tämän asian suhteen? He eivät sano mitään.

Lisäksi Supo ilmoittaa, että äärioikeiston terrorismin uhka on yleisesti voimistunut Suomessa viime vuosina. He ovat tunnistaneet yksittäisiä henkilöitä tai ryhmiä, jotka ovat valmiita ja kykeneviä väkivaltaiseen toimintaan juuri äärioikeistolaisen ideologian inspiroimina. Heidän mukaansa uhkan kasvu liittyy ainakin osittain inspiraatioon, jota on saatu muista länsimaista. Ja täällä me olemme, taistelemassa äärioikeistolaisen ideologian leviämistä vastaan, kun Supo itse myöntää, että verkkoympäristön vaikutus radikalisoitumisessa on olennainen. Ehkäpä Supo voisi alkaa ottaa tätä vakavasti ja tehdä enemmän konkreettisia toimia tämän uhkan torjumiseksi.

On myös mainittava, että Suomessa toimii useita järjestäytyneitä äärioikeistoryhmiä, jotka järjestävät erilaisia tapahtumia ja harjoituksia. Vaikka nämä ryhmät eivät itsessään pyri terroristiseen toimintaan, ne luovat kuitenkin mahdollisen kasvualustan yksittäisten henkilöiden radikalisoitumiselle. Tämä on vakava ongelma, johon on puututtava.

Ja lopuksi, Kankaanpään tapaus. Se on todella poikkeuksellinen. Tässä tapauksessa on ollut suunnitelmallisuutta, ja Supo kertoo, että tämä äärimmäinen akselerationistinen äärioikeistolainen suuntaus pyrkii kiihdyttämään väkivaltaa terrori-iskujen avulla ja saamaan aikaan yhteiskunnan romahtamisen. Tämä on vakava uhka, ja on pelottavaa ajatella, että tällaiset suunnitellut iskut voivat tapahtua Suomessa.

Supon on nyt aika toimia ja ottaa tämä uhka vakavasti. Äärioikeistolainen terrorismin uhka kasvaa Suomessa, ja tarvitaan konkreettisia toimia sen torjumiseksi. Meidän on turvattava kansalaistemme turvallisuus ja estettävä radikalisoitumisen leviäminen. On aika olla toimintakykyinen ja tehokas.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö