Venäjä kieltää iPhone-puhelinten käytön virkamiesten työtehtävissä, ja syynä tähän outoon päätökseen on USA:n vakoilun pelko. Tuhansia valtion virkamiehiä joutuu siirtymään muihin puhelimiin, kun Applen tuotteet kielletään työkäytössä. Tämä kielto koskee myös muita Applen laitteita, joten esimerkiksi kauppaministeriössä henkilöstö joutui eilen maanantaina huokailemaan uuden kiellon edessä. Myös valtion lähellä olevat yhtiöt joutuvat noudattamaan samaa kieltoa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on ollut huolestunut Applen tuotteiden käytöstä jo pitkään. Presidentin kanslia on ymmärrettävästi jarrutellut kiellon käyttöönottoa, sillä he ovat iPhonien ystäviä. Mutta viime aikoina vakoilutoiminta on kasvanut, ja FSB on päättänyt tarttua toimeen.

Yksi ministeriöiden turvallisuusviranomaisista, joka toimii siviilitehtävissä, kertoo, että iPhone-puhelimia ei enää pidetä turvallisina, ja heidän on löydettävä muita vaihtoehtoja. Ei siis auta itkeä, vaikka iPhone olisi ollut kuinka hyvä.

Vaikka Applen tuotteet ovat nyt kiellettyjä työssä, ne saavat edelleen toimia vapaa-ajalla. Mutta monet virkamiehet murehtivat kahden puhelimen käytön hankaluutta. Venäjän kehittämä Aurora-käyttöjärjestelmä ei ole vakuuttanut suorituskyvyllään, joten muiden laitteiden käyttö ei houkuttele.

Venäjän kyberturvallisuuden asiantuntija Aleksei Lukatsky pohtii, että vaikka työsähköpostin käytölle ei-sertifioiduilla laitteilla oli aiemmin rajoituksia, suurin osa virkamiehistä ei niitä noudattanut. Nyt jää nähtäväksi, miten tilanne muuttuu uuden kiellon myötä.

Yhdysvallat vakoilee ja Venäjä kieltää iPhone-puhelinten käytön – voisi kuvitella, että tässä on ainekset jännittävään vakoilutrilleriin!

Mutta totta se kuitenkin on: Venäjällä joutuu jatkossa turvautumaan muihin puhelimiin, kun Applen tuotteet ovat pannassa. Toivottavasti kielto ei aiheuta liikaa huolia ja harmia, ja virkamiehet oppivat elämään uuden puhelimen kanssa – vaikka se olisikin vähän vähemmän tyylikäs kuin rakastettu iPhone.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta