lukuaika: 2 minuuttia

Prigožinin omistamat mediat ovat saaneet pian kapinan jälkeen kiinnostavan käänteen. Kapinan aiheuttamat ongelmat ovat saaneet Prigožinin yritysryppään hakeutumaan uuden omistajan piiriin, joka todennäköisesti joutuu Kremlin tiukempaan valvontaan – tai niin voisi ainakin kuvitella.

Patriot-nimellä tunnettu mediayhtiö sai alkunsa vuonna 2011, kun Kreml pani merkille laajat mielenosoitukset ja arabikevään aiheuttamat mullistukset. Alun perin Kremliä tukeneena ja oppositiota vastaan hyökkäävänä nettitrollien pyörittäjänä toimineesta Patriotista kasvoi ajan myötä suuri informaatiovaikuttamisen jättiläinen, joka pyrki vaikuttamaan esimerkiksi USA:n vuoden 2016 vaaleihin.

Patriot ei ollut rajoittunut toimimaan ainoastaan Venäjällä, vaan sen palveluita tarjottiin myös Wagnerin tapaan esimerkiksi Afrikassa. Patriotin toiminnan tavoitteena oli luoda illuusio pluralismista ja julkisen mielipiteen imitoimisesta. Se yritti näyttää monipuoliselta mediayhtiöltä, vaikka sen taustalla olikin vain yksi omistaja.

Prigožin ei käyttänyt Patriotia vain valtion linjan levittämiseen vaan myös omien etujensa ajamiseen. On raportoitu, että tunnetuille sotabloggareille maksettiin positiivisesta uutisoinnista, joka koski Wagneria ja Prigožinia.

Kapinan seurauksena Prigožin on myöntänyt osallisuutensa Patriotin toimintaan. Hän väittää jopa “keksineensä, luoneensa ja johtaneensa pitkään” esimerkiksi vaalihäirintää syytettyä Internet Research Agencya.

Kapina tuli kuitenkin yllätyksenä Patriotin työntekijöille, eikä heille annettu ohjeistusta, miten siitä tulisi uutisoida. Ratsiat Prigožinin toimistoille suoritettiin samana päivänä, ja pian sen jälkeen Patriotin keskeiset mediat suljettiin viranomaisten toimesta.

Nyt haetaan uutta omistajaa, ja spekulaatiot ovat käynnissä siitä, kuka voisi olla potentiaalinen ostaja. Venäläisen informaatiovaikuttamisen asiantuntijan, Jakub Kalenskýn, mukaan Kreml pyrkii ottamaan Prigožinin luoman mediayrityksen tiukempaan kontrolliin. Todennäköisenä ostajana pidetään Juri Kovaltšukia ja hänen National Media Group -hallintayhtiötään, joka kuuluu Putinin sisäpiiriin.

Kalenskýn mukaan Prigožinin toiminta on pyritty muotoilemaan siten, että se näyttäisi toimivan Kremlin ulkopuolella, mutta todellisuudessa sen tarkoitus on toimia Putinin hyödyksi. Toiminnan ulkoistamisen avulla on pyritty luomaan tiettyä itsenäisyyttä, mutta infrastruktuurin tarkoitus on edelleen palvella Kremlin intressejä.

Näiden tapahtumien valossa Patriotin tulevaisuus on epävarma, ja vain aika näyttää, miten tämä kiehtova tilanne lopulta ratkeaa.

Lue myös:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö