Hallituksen päätös lopettaa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta on täysin käsittämätön ja vihastuttava! Tämä päätös on osa Petteri Orpon jo ennestään kyseenalaista leikkauslistaa, jonka tarkoituksena on etsiä säästöjä julkiseen talouteen. Onko tämä todella parasta, mitä Suomen hallitus voi tarjota kansalaisilleen?

Valtioneuvoston tutkimus-, selvitys- ja arviointitoiminnan (VN TEAS) lakkauttaminen vaikuttaa suoraan ministeriöiden päätöksenteon tueksi tuottamaan tietoon. Tällainen tutkimustyö on ollut erityisen tärkeää ja sen arvoa ei voi mitätöidä. Onko hallitus muka valmis tekemään päätöksiä sokkona ilman asianmukaista tutkimusta ja tietopohjaa? Tämä on täysin vastuutonta!

Lisäksi päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia hallinnonalojen väliseen vuoropuheluun. Onko tämä hallituksen tavoite, heikentää yhteistyötä ja päätöksentekoa? Suomalaisen Tiedeakatemian akatemiasihteeri Jaakko Kuosmanen on oikeassa sanoessaan, että tarve olisi päinvastainen. Tiedeyhteisön asiantuntemusta tulisi hyödyntää enemmän päätöksenteossa, ei vähentää sitä.

Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että hallitus tekee päätöksensä tietoon perustuen ja asiantuntijoita kuunnellen. Valitettavasti tämä päätös herättää vakavia epäilyksiä siitä, miten hallitus jatkossa aikoo hyödyntää tiedeyhteisön asiantuntemusta. Onko tulevaisuudessa päätöksenteko perustettu pelkästään poliittiseen agendaan ja populismiin? Tällainen kehitys ei lupaa hyvää Suomen tulevaisuudelle.

Monet tutkijat ovat ilmaisseet äärimmäisen pettymyksensä ja huolensa päätöksestä. Hallitus näyttää unohtaneen, että valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminta on ollut korvaamaton tuki tietoon pohjaavalle lainvalmistelulle. Tutkimusrahat ovat olleet niukat, mutta niiden vaikutus päätöksentekoon on ollut merkittävä. Nyt tästä arvokkaasta instrumentista ollaan luopumassa ilman korvaavaa vaihtoehtoa.

On todella valitettavaa, että hallitus ei ymmärrä tutkimuksen ja tiedon merkitystä yhteiskunnan kehittämisessä. Hallinnon leikkaukset voivat aiheuttaa kauaskantoisia seurauksia, ja tässä tapauksessa se vaikuttaa suoraan tuleviin päätöksiin ja politiikan laadintaan.

Toivon, että hallitus herää järkiinsä ja peruu tämän kyseenalaisen päätöksen. Tietoon perustuva päätöksenteko on Suomen menestyksen avain, ja valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminnan lopettaminen olisi suuri virhe.

Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että hallitus toimii heidän parhaakseen eikä tee hätiköityjä päätöksiä ilman asianmukaista pohjatutkimusta!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta