lukuaika: 2 minuuttia

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n löytö Zaporižžjan ydinvoimalan alueelta nostattaa vihan tunteet! Ukrainan Zaporižžjan ydinvoimala on jo valmiiksi Venäjän joukkojen miehittämä, ja nyt IAEA:n asiantuntijat ovat paljastaneet, että alueelle on laitettu jalkaväkimiinoja! Mitä ihmettä tämä on?!

On käsittämätöntä, että ydinvoimalan laitosalueella on miinoja! Tällaisessa paikassa, jossa ydinturvallisuuden pitäisi olla ehdoton prioriteetti, IAEA:n päällikkö Rafael Grossi kertoo, että miinat on havaittu rajoitetulla alueella, jolle laitoksen henkilökunta ei edes pääse. Mitä tämä kertoo voimalan turvallisuuskäytännöistä?!

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aivan oikeutetusti vaatinut maailman johtajia painostamaan Venäjää luovuttamaan voimalan IAEA:lle ja vetämään venäläiset hävittäjät pois alueelta. Ydinvoimalan ympärillä oleva puskurivyöhyke on tarkoitettu suojelemaan laitosta, mutta sen sijaan siellä on räjähteitä, jotka uhkaavat sekä laitoksen henkilökuntaa että ympäröivää yhteisöä.

On täysin kohtuutonta ja vastuutonta, että tällainen tilanne on voinut syntyä. IAEA:n turvallisuusstandardien ja ydinturvallisuusohjeiden vastaisesti alueelle on jätetty miinoja, jotka ovat suunnattu poispäin laitoksesta. Tämä on suorastaan käsittämätön laiminlyönti ydinturvallisuudessa, ja syylliset on saatava vastuuseen!

Meidän kaikkien on tuettava Ukrainan pyrkimyksiä saada voimala turvalliseen ja luotettavaan valvontaan. Ydinvoiman käyttöön liittyy suuria riskejä, ja tällainen huolimattomuus vaarantaa paitsi ihmishenkiä myös ympäristöä. Tässä tilanteessa meidän kaikkien on vaadittava vastuullisuutta ja toimintaa.

Venäjän on lopetettava miinojen käyttö ydinvoimalan alueella välittömästi ja IAEA:n on tehtävä kaikkensa varmistaakseen, että alue on turvallinen ja miinaton. Kansainvälisen yhteisön on oltava tiukkana ja vaadittava toimia, jotta tämä vaarallinen tilanne saadaan korjattua.

Ydinvoiman tulee olla turvallista ja vastuullista. Tässä tilanteessa se ei selvästikään ole sitä, ja meidän on tehtävä kaikkemme varmistaaksemme, että tulevaisuudessa vastaavilta tapauksilta vältytään. Emme voi hyväksyä mitään vähempää kuin täydellisen turvallisuuden ydinvoimaloiden ympärillä, ja vastuuttomuus on tuomittava jyrkästi.

Toivottavasti tulevaisuudessa näemme tilanteen muuttuvan ja ydinvoimasta tulevan aidosti kestävä ja turvallinen energialähde.

Lue myös:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta