11161 latausta vuorokaudessa
9609 artikkelia

2023/07/26

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on jälleen kerran joutunut todistamaan Venäjän häikäilemätöntä yritystä peitellä totuutta ja kieltäytyä avoimesta tutkimuksesta. Elokuussa 2022 Olenivkan vankileirillä Donetskin alueella kuolleiden noin 50 ukrainalaisen sotavangin kohtalo on edelleen hämärän peitossa, mutta Venäjän väitteet Yhdysvaltojen toimittaman Himars-raketinheittimen aiheuttamasta iskusta on nyt tylysti torjuttu.

Käytettävissä olevien tietojen ja analyysin perusteella YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on selkeäsanaisesti todennut, että kyseessä ei ollut Himars-isku. Venäjä kieltäytyi päästämästä YK:n tutkijoita tapahtumapaikalle, mikä herättää vakavia epäilyjä siitä, että he haluavat peittää todellisen totuuden ja syylliset.

On käsittämätöntä, että kansainvälisen humanitaarisen oikeuden suojelemat sotavangit ovat joutuneet kärsimään Venäjän toimien seurauksena. Sotavankien kuoleman tai loukkaantumisen jälkeen on itsestäänselvyys, että tapahtumista on suoritettava virallinen ja perusteellinen tutkinta. Tämä on koko maailman velvollisuus sotavankien ja heidän perheidensä edessä.

Ihmisoikeusvaltuutettu Türkin kommentit ovat paitsi tuomitsevia myös vaativia. Olenivkassa loukkaantuneet ja kuolleet sotavangit sekä heidän perheenjäsenensä ansaitsevat saada selville totuuden ja että vastuussa olevat syylliset joutuvat vastuuseen. Venäjän on otettava vastuu teoistaan, eikä totuuden vääristelyä voida enää sallia.

Kaikki rikosepäilyt on tutkittava puolueettomasti ja syylliset on asetettava syytteeseen. Maailman on yhdessä seisottava sotavankien oikeuksien puolella ja vaadittava vastuuta niiltä, jotka ovat syyllistyneet kansainvälisen oikeuden rikkomiseen.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston työ on äärimmäisen tärkeää ihmisoikeuksien suojelemisessa ja oikeudenmukaisuuden takaamisessa. On aika, että kansainvälinen yhteisö ottaa entistä tiukemman otteen Venäjän kaltaisista valtioista, jotka pyrkivät peittämään totuuden ja jättämään rikokset rankaisematta.

Sotavankien kohtalo on oltava kaikkien huulilla, ja heidän puolestaan on vaadittava oikeutta ja totuutta. Vain avoimuus ja vastuullisuus voivat johtaa oikeudenmukaiseen lopputulokseen. Kansainvälisen yhteisön on osoitettava, että se seisoo rauhan ja ihmisoikeuksien puolella, ja että se ei suvaitse tällaista vääryyttä ja kärsimystä.


Satunnainen:


Vastaavia: