lukuaika: < 1 minuutti

PFM-1, tunnettu myös nimillä “Green Parrot” ja “Perhosmiina”, on Neuvostoliiton valmistama maamiina, joka on herättänyt huomiota erityisellä muotoilullaan ja vaarallisella toimintaperiaatteellaan. Tämä jalkaväkimiina on herättänyt keskustelua sen lelumaisen ulkonäön ja värien valinnan vuoksi. Vaikka väitettiin, että miinan suunnittelussa olisi tarkoituksellisesti pyritty houkuttelemaan lapsia, suunnittelijat ovat aina kiistäneet tämän teorian.

Miina koostuu muovisylinteristä, joka sisältää räjähtävää nestettä. Miinassa on varmistussokka, joka estää laukaisumännän liikkeen. Kun varmistussokka poistetaan, mäntä liikkuu jousen vaikutuksesta eteenpäin, kunnes se koskettaa sytytintä, aiheuttaen räjähdyksen. Virittymisaika vaihtelee yhdestä minuutista 40 minuuttiin, minkä aikana miina asetetaan maastoon tai pudotetaan ilmasta. Miinan pehmeä muovikuori ja sylinterin muodonmuutos pakottavat laukaisumännän osumaan sytyttimeen, käynnistäen räjähdyksen.

Miina voi räjähtää yli 5 kg painosta ja vaikuttaa yleensä ei-tappavasti aiheuttaen kuitenkin vaikeita vammoja. Väitetään, että länsimainen media on nimittänyt PFM-1:stä “vihreä papukaija” -nimen sen lelumaisuuden vuoksi.

Miinaa levitetään ilmasta pudottamalla tai käsin asettelemalla, ja ne sijoitetaan ympyrän kehälle, jonka halkaisija on noin 15 metriä. Miina on äärimmäisen vaarallinen käsittelemättömänä, ja virittynyt miina tuhotaan pienellä räjähdyksellä sen vieressä. Miinan PFM-1S-muunnelma alkaa tuhoutua itsestään 40 tunnin kuluttua ja suurin osa miinoista tuhoutuu 80 tunnin kuluessa.

Vaikka PFM-1-miina on herättänyt huomiota epätavallisella muotoilullaan ja erityisellä toimintaperiaatteellaan, sen vaarallisuus ja haitat ovat olleet kiistattomia. Miina on jäänyt osaksi historiaa muistuttaen meitä räjähteiden vaaroista ja niiden vakavista seurauksista.

Katso Ylen video aiheesta alta:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö