Venäjä osoittaa jälleen mielivaltaista voimannäyttöään Mustallamerellä – kuvassa edemennyt upotettu lippulaiva Moskva.

Venäjän raivostuttava ja aggressiivinen toiminta jatkuu, kun se on taas kerran antanut maailmalle osoituksen siitä, miten se piittaamattomasti rikkoo kansainvälisiä lakeja ja loukkaa muiden maiden aluevesiä. Tuorein tapaus liittyy rahtialukseen, joka oli matkalla Izmajilin satamaan Ukraina’ssa Mustallamerellä.

Tämä rahtialus, joka lipunsa alla kantoi Palaun tunnusta, oli Venäjän sota-alusten tarkkailun kohteena. Miksi? Koska Venäjä ilmeisesti haluaa hallita muiden valtioiden liikennettä ja tulla toimeen oman mielivaltansa kanssa. Venäjän viranomaisten mukaan he pyysivät lupaa tutkia rahtialuksen lastia, mutta vastaus jäi saamatta. Tätä Venäjä näyttää pitävän oikeutuksena väkivaltaisille toimilleen. Sen jälkeen kun rahtialus ei reagoinut tähän kohtuuttomaan vaatimukseen, Venäjän sota-alus päätti ryhtyä vielä äärimmäisempiin toimiin.

Mitä Venäjän vastaus oli? Ammuntaa automaattiaseilla varoitustulta kohti alusta. Tämä on selkeä osoitus Venäjän piittaamattomuudesta ihmishenkiä ja kansainvälistä turvallisuutta kohtaan. Ei ole mitään perustetta oikeuttaa tällaista väkivaltaa, etenkään kun kyseessä oli rahtialus, jonka tehtävänä oli vain kuljettaa tavaraa satamaan. Mutta Venäjä ei vaikuta välittävän siitä, mitä kansainvälinen yhteisö ajattelee sen toimista.

Helikopterilla tehty tarkastus oli kuin piilottelisi susi lampaiden vaatteissa. Venäjä yritti peittää aggressiivisen toimintansa näennäisellä oikeutuksella, mutta kukaan ei niele tätä propagandaa. Tarkastuksen jälkeen rahtialus päästettiin jatkamaan matkaansa – kuinkahan hyväntahtoinen ele se oli Venäjältä? Heidän tavoitteensa oli saavutettu, he olivat osoittaneet voimansa ja osoittaneet, että he ovat valmiita käyttämään sitä mielivaltaisesti aina kun haluavat.

Izmajilin satama on Ukrainalle elintärkeä vientireitti, ja Venäjä tietää sen. Tämä kiusanteko ja provokaatio ovat osa laajempaa kuvaa siitä, miten Venäjä yrittää kuristaa Ukrainan taloutta ja vaikuttaa sen suvereniteettiin. Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljanvientisopimuksesta ja sen jatkuva hyökkääminen Etelä-Ukrainan satamiin ovat järkyttäviä esimerkkejä siitä, miten Venäjä pyrkii toteuttamaan omia tavoitteitaan väkivallan ja uhkailun avulla.

On aika kansainväliselle yhteisölle reagoida tähän Venäjän aggressiivisuuteen ja vaatia vastuuta näistä räikeistä toimista. Maailman ei tule katsoa sivusta, kun Venäjä jatkaa kansainvälisten normien ja ihmisoikeuksien polkemista. On korkea aika asettaa Venäjä vastuuseen ja osoittaa, että kansainvälinen yhteisö ei hyväksy tällaista käytöstä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta