2023/08/18

Moskova – se kaupunki, jonka ympärillä kuiskitaan olevan maailman järein ilmapuolustus. Kuvitelkaapa: valtava kupolikatto, ikoniset pilvenpiirtäjät ja optisten laitteiden tehtaat, jotka räjähtelevät kuin onnettomat ilotulitteet uutenavuotena. Kyllä, tämä kuulostaa kuin elokuvakäsikirjoitukselta, mutta totta se on, tai ainakin niin väitetään.

Vuoden alussa Moskovan lähistöltä alkoi kuulua outoja ääniä. Ei, emme puhu pelkästään Venäjä’lle kohdistuvasta kansainvälisestä naurusta, vaan droonin hylky löytyi metsästä. Kyllä, oikein kuulitte – droonin hylky. Jos he eivät jo tee siitä uutta hittikomediaa Venäjällä, heidän täytyy todellakin harkita sitä.

Mutta vitsailusta huolimatta, Ukraina on ottanut droonit vakavasti. He ovat päättäneet näyttää venäläisille, että sota ei ole vain jotain epämääräistä tapahtumaa kaukana. Ukrainalaiset ovat luoneet mestarillisia drone-iskuja suoraan Venäjän sydämeen, kuin Putin’in makuuhuoneeseen kello kolme aamuyöllä.

Venäjä, tietysti, on pyrkinyt vastaamaan tähän uuteen haasteeseen. He ovat tuoneet Moskovan katolle ilmatorjuntajärjestelmiä, jotka “pyrkivät” torjumaan drooneja kuin hyttysiä kesäpäivänä. Mutta onko tästä ilmapuolustusjärjestelmästä mihinkään? Riippuu siitä, uskooko droonit taikuuteen vai ei – fakta on se, että Ukraina on tässäkin nyt askelta pidemmällä. Venäjän ilmapuolustus on kuitenkin kylmän sodan ajalta ja auttamattomasti vanhentunut.

Pantsir-S -ilmatorjuntajärjestelmä, joka väitetään torjuvan matalalla lentäviä kohteita kuin taikasauva heilauttaen, on saanut osakseen epäilyksiä. Se on kuin taikurin hattu – joskus se onnistuu, mutta usein se päätyy kuin lemmikkieläimen sijaan taikurin käsissä eli häviämään.

Vaikka tilanne kuulostaa hulvattomalta, on muistettava, että kyseessä on sotilaallinen konflikti, joka vaikuttaa monien elämään. Droonit voivat olla pieniä ja ketteriä, mutta niillä on suuri psykologinen vaikutus. Ne herättävät pelkoa ja epävarmuutta, saaden venäläisetkin miettimään, missä droonit seuraavaksi vilahtavat.

Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Onko Moskova enää maailman suojatuin kaupunki vai onko se droonien valtakunta? Kenties se on vain droonien hyvin suunniteltu vitsi ihmiskuntaa vastaan. Yksi asia on kuitenkin selvä – ilmailun kiellot ja ilmapuolustusjärjestelmät voivat tuoda turvaa, mutta ne eivät estä kekseliäitä lennokkeja pörräämästä niiden yläpuolella.

Joten, hyvät kansalaiset, pysykää valppaina ja pitäkää katseenne taivaalla. Seuraava drooni voi olla vain muutaman sadan kilometrin päässä Moskovassa 😀


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 12:30.36