lukuaika: 2 minuuttia

USA’n ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on jälleen jakanut omat oivalluksensa maailmanpolitiikan näyttämöllä. Tällä kertaa ISW ilmoittaa raportissaan, että Venäjä’n presidentti Vladimir Putin on “lähes varmasti” antanut ohjeet pudottaa ilmassa leijuvia lentokoneita, ja tarkemmin sanottuna, Prigozin’in lentokoneen.

ISW:n raportti on saanut monet raapimaan päätään ihmetellen, että miten ihmeessä näin hupaisan absurdi idea on päätynyt arvostetun ajatushautomon analyysiksi. Raportissa kerrotaan, että muut Venäjän johtohahmot eivät kuulemma uskaltaisi niin värikästä tekoa ilman Putinin päiväkäskyä. Puolustusministeri Sergei Šoigu ja kenraali Valeri Gerasimov ovat kuulemma niin kilttejä, että heidän on vaikea edes kuvitella pudottavansa lentokoneita ilman Putinin pientä piruilevaa nyökkäystä.

“Putin käski lähes varmasti Venäjän sotilaskomentoa ampumaan Prigožinin koneen alas”, raportti julistaa vakavalla naamalla, saaden monet lukijat pohtimaan, onko tämä vain kansainvälistä politiikkaa vai käsikirjoitus jostain vauhdikkaasta toimintaelokuvasta.

ISW ei kuitenkaan jää tähän naurattavaan ajatusleikkiin, vaan jatkaa analyysejään. Raportissa väitetään, että Putinin käsky tuhota lentokone on tosiasiassa hänen tapa näyttää maailmalle, kuka tässä on se oikea pomo. Lisäksi se olisi kuulemma myös kostoa Wagnerin kesäkuun kapinalle. Näin ISW tarjoaa meille draamaa, jännitystä ja salaliittoteorioita – kaikki yhdessä paketissa.

“Venäjän puolustusministeriö ja Kreml ovat pistäneet menemään Wagnerin kapinoinnin jälkeen. He ovat kuin supersankareita, jotka tuhoavat kaiken pahan maailmasta. Wagner’in johto on kuulemma saanut kenkää, ja tämä koko draama on ollut kuin huono saippuaooppera”, ISW ironisoi. Raportissa arvellaan, että Wagnerin kapina ja sen jälkeiset tapahtumat ovat olleet vain näytöstä, jonka päätarkoitus on ollut eliminoida Wagner kuin huono pahis elokuvasta.

Kaiken tämän hupailun keskellä voimme huokaista helpotuksesta, että ainakin jossain maailmassa vakavasti otettava ajatushautomo pystyy tarjoamaan meille hervottoman hauskoja analyyseja. Onneksi politiikka ei ole niin tylsää kuin luulisi, kunhan vain kaivaa vähän syvemmältä ja antaa mielikuvituksen lentää – tai ehkä jätämme sen sittenkin ammattilaisten huoleksi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö