2023/08/28

Venäjä on ilmoittanut “erittäin todennäköisesti” peruvansa tämän vuoden Zapad-harjoituksen, suuren mittakaavan yhteinen strateginen harjoitus, johtuen saatavilla olevien joukkojen ja kaluston puutteesta, kertoi Britannia’n puolustusministeriö 28. elokuuta.

“On realistinen mahdollisuus, että Venäjän johto on myös herkkä kotimaiselle kritiikille, joka voisi aiheutua toisen hienosti esitetyn harjoituksen järjestämisestä sodan aikana”, ministeriö kirjoitti viimeisimmässä tiedustelupäivityksessään.

Harjoitus oli määrä järjestää syyskuussa ja siitä piti tulla “sotilaallisen koulutusvuoden huipentuma”, päivityksessä todettiin.

Brittiläisen tiedustelun mukaan Moskova noudatti nelivuotissykliä harjoituksen rotaatiossa ympäri maata vuodesta 2010 lähtien. Kuitenkin vuodesta 2021 alkaen Venäjä on sijoittanut harjoittelun läntiseen Venäjään vähintään joka toinen vuosi, koska se asettaa etusijalle vastatoimet sen näkemälle uhalle NATO:lta.

Vuoden 2021 Zapad-harjoitus oli suurin venäläinen sotaharjoitus Neuvostoliiton ajoista lähtien.

“Venäjän sotilaallinen alisuoriutuminen Ukrainassa on korostanut, miten harjoituksilla on ollut rajoitettu koulutusarvo ja ne ovat suurelta osin olleet pelkkää näytöstä”, raportti lisää.

Edellisessä tiedustelupäivityksessään 27. elokuuta Iso-Britannian puolustusministeriö kertoi kahinoista Ukrainan ja Venäjän meri- ja ilmavoimien välillä strategisesti tärkeiden kaasu- ja öljyalusten hallinnasta Mustallamerellä.

Vaikka Venäjän päätös perua Zapad-harjoitus voi olla yllättävä, sillä se ei ole aiemmin ollut tunnettu huumoristaan, on selvää että tällä kertaa sen joukoilla ei ollut riittävästi tankkeja eikä aseita – tai ehkä ne ovat vain unohtuneet johonkin Moskovan liikenteen ruuhkaan. Olipa syynä sitten huono vitsi tai käytännön kommellus, yksi asia on varma: Zapad-harjoituksen peruminen jättää Venäjän sotilaat kaipaamaan tilaisuutta käyttää mahtavaa sotilaskalustoaan ja näyttää se maailmalle. Kenties heillä on seuraavaksi suunnitteilla massiivinen lumisota, jotta kalusto saadaan käyttöön ennen sulamista.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:11.27