Lukuaika: 2 minuuttia

USS Gerald R. Ford Välimerellä: Amerikan Jättimäinen ‘Merirosvolaiva’ Seikkailee

Kesäkuussa maailman suurin sota-alus, USA:n USS Gerald R. Ford, päätti lähteä seikkailemaan Välimerelle kuin kapteeni Krokotiilin piilopaikkaan Gibraltarinsalmen kautta. Tämän jättimäisen merirosvolaivan saapuminen oli kuin suoraan toimintaelokuvasta.

Heinäkuun lopulla alus teki tärskähdyttävän pysähdyksen Ateenassa, jättäen kreikkalaiset kadut sanattomiksi kookkuudellaan. Eikä siinä vielä kaikki! Viime viikon perjantaina se päätti piipahtaa myös Turkin Antalyassa, jättäen paikalliset suu auki.

USS Gerald R. Ford ei ole kuin mikä tahansa jokapäiväinen laivastoharjoitus. Se liikkuu itäisellä Välimerellä niin tasaisesti kuin maailman suurin sota-alus vain voi. Tämän mittava merimöhkäle antaa vahvan viestin Venäjälle: “Emme jää kakkoseksi kookkaiden laivojen kilpailussa!”

Yhdysvallat on pistänyt parastaan näyttäen lihaksiaan Välimerellä sen jälkeen, kun Venäjä päätti ryhtyä täysimittaiseen hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan. Jokainen Välimerelle saapuva lentotukialus on kuin solidaarisuuden tervehdys Nato-kumppaneille ja Ukrainalle, kuin sanoisi: “Kyllä, olemme täällä tukeaksemme teitä, ja olemme tuoneet mukanamme ison kaverin.”

Laivan komentaja, kontra-amiraali Greg Huffman, heitti vitsikkäästi: “Läsnäolomme merellä näyttää liittolaisillemme ja kumppaneillemme, että merellä riittää tilaa meidän kaltaisillemme suurille laivoille. Kuka tarvitsee väyläruuhkia?”

USS Gerald R. Ford ei ole pelkkä jättimäinen tikkari Välimeren maisemassa. Se on kunnianosoitus Yhdysvaltain presidentti Gerald Fordin muistolle sekä merkittävä virstanpylväs historiankirjoissa. Tämä jättimäinen “merirosvolaiva” otettiin virallisesti käyttöön vuonna 2017, ja sen koko saa aikaan niin kunnioitusta kuin huvittuneisuutta.

Laivan mitat ovat omiaan saamaan suut auki: 333 metriä pitkä ja 78 metriä leveä. Miehistöä tarvitaan komeat 4500 merimiestä pitämään alus liikkeessä. Se on kuin kelluva kaupunki, joka pystyy kuljettamaan jopa 90 hävittäjää ja helikopteria – ja jos tämä ei vielä hämmästyttänyt, laivan voimanlähteenä toimivat kaksi ydinreaktoria. “No, kyllä tässä laivassa varmasti riittää potkua”, tuumailivat varmasti matkaan osallistuneet.

Joten kun seuraavan kerran kuulemme USS Gerald R. Fordin suuntaavan Välimerelle, muistamme sen olevan enemmän kuin pelkkä jättimäinen laiva – se on Yhdysvaltojen tapa näyttää, että meret ja väylät pysyvät auki, oli tilanne mikä tahansa.

Ja kuka tietää, ehkäpä jossain vaiheessa tämä “merirosvolaiva” tekee vielä yllätysvierailun Mustallamerelläkin, varmistaen kaikki viljankuljetukset tapahtuvaksi ja saaden kaikki miettimään, että mitä ihmettä seuraavaksi tapahtuu meriseikkailujen maailmassa!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö