Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu on allekirjoittanut käskyn, joka aiheuttaa suurta huolta ja ärtymystä. Uusi lista sairauksista, jotka eivät vapauta asepalveluksesta liikekannallepanon tai sotatilan aikana, herättää oikeutettuja kysymyksiä ja raivoa.

26 kohdan lista jättää huomiotta monia sairauksia ja vammoja, jotka selkeästi estävät sotilaspalveluksen suorittamisen. Kuurojen, skitsofreenikkojen ja osittain raajarikkoutuneiden mahdollinen joutuminen rintamalle on täysin järjetöntä. Sydänsairauksien huomiotta jättäminen on vaarallista niin sotilaille kuin koko yhteiskunnalle.

On häpeällistä, että Venäjä etsii epätoivoisesti sotilaita rintamalle ja pyrkii mobilisoimaan lisää joukkoja. Aiemmat toimet, kuten asevelvollisten ikärajojen nostaminen, eivät ole tuottaneet haluttuja tuloksia. Presidentti Vladimir Putin’in osittainen liikekannallepano johti suureen asevelvollisten joukkopako, mikä osoittaa kansan vastustuksen tätä kohtaan.

Vaikka Kreml’in virallinen linja väittää, ettei lisämobilisaatiota tarvita, Ukrainan armeijan väitteet ja asiantuntijoiden arviot kertovat toista tarinaa. Mobilisaatio saattaa olla lähellä, ja se voi vaarantaa monien venäläisten terveyden ja elämän.

On korkea aika Venäjän hallituksen kuunnella kansalaistensa huolia ja tehdä järkeviä päätöksiä sen sijaan, että pakottaa epäkelpoja henkilöitä sotilaspalvelukseen. Tämä päätös herättää oikeutettua vihaa ja pelkoa niissä, jotka voisivat joutua rintamalle epäsopivina sotilaina.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö