Venäjän sisäministeriö on asettanut Kansainvälisen rikostuomioistuimen puheenjohtajan Piotr Hofmanskyn, hänen varapuheenjohtajansa Luz del Carmen Ibanez Carranzan sekä tuomari Bertram Schmittin etsintäkuulutuslistalle, kertoi Mediazona-uutisportaali 25. syyskuuta viitaten ministeriön tietokantaan.

Kaikki kolme Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsentä on listattu ”etsintäkuulutetuiksi rikoslain artiklan perusteella”, mutta heidän tapauksistaan ei ole annettu julkista tietoa.

Maaliskuun 17. päivänä Haagissa sijaitseva tuomioistuin antoi pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja venäläiselle virkamiehelle Maria Lvova-Belovalle, koska heidän väitettiin valvoneen kymmenien tuhansien ukrainalaisten lasten pakkomuuttoa Venäjälle.

Tämä kehitys herättää monia kysymyksiä Kansainvälisen rikostuomioistuimen toiminnasta ja Venäjän suhteesta tuomioistuimeen. Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustaminen vuonna 2002 oli suuri askel kohti oikeudenmukaisuutta ja vastuullisuutta kansainvälisissä rikoksissa. Tuomioistuin on vastuussa tutkimaan sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhia.

Venäjän päätös asettaa tuomioistuimen jäseniä etsintäkuulutuslistalle voi herättää huolta siitä, että Venäjä pyrkii heikentämään tuomioistuimen toimintaa ja estämään sen tutkimuksia. Tällaiset toimet voivat vaarantaa kansainvälisen oikeuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteet.

On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö seuraa tarkasti tätä tilannetta ja varmistaa, että Kansainvälinen rikostuomioistuin voi jatkaa työtään oikeudenmukaisuuden ja vastuullisuuden edistämiseksi maailmassa. Tämä tapahtuma korostaa myös tarvetta vahvistaa kansainvälisiä oikeusinstituutioita ja niiden riippumattomuutta, jotta ne voivat toimia tehokkaasti kansainvälisten rikosten tutkinnassa ja syytteiden nostamisessa.

Venäjä ei vapaudu ICC:n epäilyistä siltikään etsintäkuuluttamalla sen jäseniä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta