Viime aikoina on herättänyt runsaasti huomiota Balticconnector-kaasuputken vaurioituminen, ja spekulaatiot ovat kukoistaneet. Scorpius-säiliöaluksen väitetään liittyvän tähän tapahtumaan, mutta tosiasiat kertovat toista tarinaa. Meriliikennettä seuraavan Marinetraffic-sivuston tietojen mukaan Scorpius oli poissa paikalta vaurion aikaan.

Kaasuputken vaurio tapahtui tarkalleen 5. lokakuuta, mutta Scorpius-säiliöalus ei ollut edes lähellä vauriopaikkaa tuolloin. Alus oli lähtenyt Porvoon Kilpilahdesta kohti Ruotsi’n Umeån satamaa kaksi päivää aikaisemmin. Se saapui määränpäähänsä sunnuntaina, 8. lokakuuta. Näin ollen ei ole mahdollista, että Scorpius olisi millään tavoin liittynyt kaasuputken vaurioon sen tapahtuma-aikana.

Scorpiuksen omistava varustamo on vahvistanut, että aluksen ankkurien ketjut katkesivat myrskyssä. Alun perin aluksen piti suunnata Kilpilahden satamaan, mutta ketjujen katkeamisen jälkeen hinaaja avusti sen Valkon satamaan. Tämä on selitys sille, miksi alus ei ollut tapahtumapaikalla kaasuputken vaurion aikaan.

Loviisan Sanomien entinen päätoimittaja Arto Henriksson kertoo, että Scorpiuksen ankkureiden katoaminen herätti paikallisten mielenkiinnon ja spekulaatiot alkoivat levitä. On ymmärrettävää, että harvinainen tilanne herättää kysymyksiä ja huolta, mutta tässä tapauksessa se ei liity kaasuputken vaurioon millään tavoin.

Kaasuputken vaurion syitä selvitetään edelleen. Vaikka valtiojohdon ja Puolustusvoimien taholta on esitetty epäilyksiä ulkopuolisen tahon toiminnasta, ei ole todisteita, jotka vahvistaisivat tätä väitettä. Keskusrikospoliisi on ilmoittanut, että vaikka räjähdystä ei voida sulkea pois putken vaurion syynä, se näyttää epätodennäköiseltä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vaurio johtui mekaanisesta voimasta, ei räjähdyksestä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta