Venäjän keskuspankki tempaisee! Ohjauskorko nousee ja inflaatio varoittaa – Onko talous piipussa?

Venäjän keskuspankki ei näytä lepäävän laakereillaan, sillä se on nyt nostanut ohjauskorkoaan jo neljästi neljän kuukauden sisällä. Tuntuu siltä, että korkomittari ei tunne armoa. Viimeisin loikka vei koron 13 prosentista komeasti 15 prosenttiin. Mutta miksi tämä pankkimaailman seikkailu on niin huolestuttava?

Pankin virallisena tavoitteena oli pitää vuotuinen inflaatio 4 prosentissa, mutta nyt se on päässyt karkaamaan 6,6 prosenttiin. Inflaatio tuntuu siltä kuin olisi juuri kuullut hyvän vitsin ja nauraa, kun kukaan ei odottanut sen menevän näin ylös. Keskuspankki varoittaakin, että inflaatio voi vielä jatkaa nousuaan ja yllättää meidät kaikki.

Miksi tämä on niin huolestuttavaa? No, kuka nyt haluaisi ostaa saman leivän kuukauden välein entistä kalliimmalla hinnalla? Ei kukaan, ja Venäjän keskuspankki tietää sen. Heillä on huoli siitä, että hinnat nousevat niin, että ihmisten lompakot käyvät yhä kevyemmiksi.

Mikä sitten on saanut Venäjän keskuspankin näin toimiin? No, yksi syy voi olla se, että Venäjä on ollut sotajalalla Ukrainassa, ja se on vaatinut taloudellista veronsa. Valtio on käyttänyt massiivisia summia sotateollisuuteen, mikä on johtanut ennätysmatalaan työttömyyteen. Alhainen työttömyys voi kuulostaa hyvältä, mutta se on aiheuttanut myös palkankorotusten ja hinnannousujen kierteen. Kun kaikki tienaavat enemmän, niin myös hintalaput kasvavat.

Joten tässä sitä ollaan, Venäjän talous on kuin kuuma peruna kuumana kesäpäivänä – ylikuumenemisen merkkejä ilmassa. Inflaatio on noussut, ja keskuspankki yrittää sammuttaa sen tulta ohjauskoron nousulla. Toivottavasti tämä talouskomedia ei päättyisi katastrofiin, mutta pysy kuulolla, sillä lukuja tarkkailemalla voimme pian nähdä, kuinka tämä venäläinen tragiikka etenee.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta