Suomen ja Venäjän suhteet ovat jälleen kerran kriisin partaalla, ja Venäjä on osoittanut jälleen kerran, kuinka arvaamaton ja epäluotettava naapurimme itärajalla voi olla. Suomi on joutunut Venäjän kiukuttelun kohteeksi, ja meidän on aika purkaa tämä turhautuminen ja ärtymys.

Kuvitellaanpa hetkeksi tilannetta, jossa naapurisi tulee koputtamaan ovellesi, ja kun avaat oven, hän karjuu sinulle kaiken maailman syytöksiä ja vaatii sinua lopettamaan ystävälliset naapuruussuhteenne. Juuri tällaiselta tilanne tuntuu, kun Venäjä toimii naapurimaana Suomea kohtaan.

Mikä sai Venäjän suuttumaan tällä kertaa? Rajayhteistyön lopettaminen, väittävät he. Suomi on kuulemma syyllistynyt Venäjän-vastaisiin toimiin, kuten kauppa- ja taloussuhteiden sekä alueiden välisten suhteiden katkaisemiseen. Onko tämä tosiaan niin? Ei tietenkään! Suomi on aina pyrkinyt ylläpitämään hyviä suhteita naapuriinsa, mutta Venäjä tuntuu olevan aina valmis syyttämään meitä kaikesta mahdollisesta.

Mikä tässä tilanteessa on erityisen turhauttavaa, on se, että Venäjä ei edes vaivaudu kertomaan konkreettisesti, mitä Suomi on tehnyt väärin. Sen sijaan he heittelevät epämääräisiä syytöksiä ilmaan ja kutsuvat suurlähettilään puhutteluun. Tämä on epäkunnioittavaa ja epäasiallista käytöstä kansainvälisissä suhteissa.

Suomen ulkoministeriö on joutunut ottamaan vastaan tämän niin kutsutun ”nootin”, ja heidän ainoa kommenttinsa on ollut, että he eivät voi kommentoida asiaa tarkemmin. Tässä vaiheessa voimme vain arvailla, mitä Venäjä oikein haluaa. Onko tämä yritys painostaa Suomea vai pelkkä oikuttelu?

Suomen ja Venäjän välinen rajat ylittävä yhteistyösopimus on irtisanottu, ja tämä heijastaa surullisesti maiden välisten suhteiden kylmenemistä. Suomen on jatkettava diplomaattisia ponnistelujaan ja pyrittävä pitämään yllä järkevää keskusteluyhteyttä naapuriensa kanssa.

Venäjän käytös on osoitus siitä, että meidän on oltava valppaita ja varautuneita suhteissamme tähän arvaamattomaan naapuriin. Suomi ei saa antaa periksi, vaan meidän on pidettävä kiinni omista arvoistamme ja intresseistämme. Venäjä voi lähettää niin monta noottia kuin haluaa, mutta se ei saa meitä luopumaan omasta itsenäisestä päätöksenteosta ja oikeudesta toimia omien etujemme mukaisesti.

Suomen on aika osoittaa, että emme anna periksi Venäjän painostukselle ja oikuttelulle. Meidän on oltava vahvoja ja päättäväisiä, ja puolustettava omia etujamme. Venäjä saa pitää noottinsa – me jatkamme omalla tiellämme.

Suomi-neito pyyhkikööt Venäjän nootilla persettään.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta