Kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa kokivat lauantaina järkyttävän välikohtauksen, joka on suorastaan häpeällinen osoitus siitä, kuinka äärimmäiset mielipiteet ja kansainväliset konfliktit voivat saastuttaa jopa kirjallisuuden ja kulttuuritapahtumat.

Kun kirkkohistorian tutkijaa Juha Meriläistä haastateltiin hänen Putinin alttaripoika -tietokirjastaan, kahden miehen mielestä tämä ei ollut tarpeeksi. Heidän mielestään tilaisuus oli oiva hetki häiritä keskustelua, ja juuri se, mitä me muka tarvitsimme kirjamessuilla – lisää häiriötä.

Nämä kaksi nimetöntä häiriköijää nousivat esiin kuin ärsyttävät kärpäset, tuoden mukanaan banderollit, joissa luki ”Venäjää ei voi canceloida” ja ”Nato pommittaa Donetskia”. Jos miehet olisivat olleet riittävän rohkeita tuoda esiin mielipiteensä, olisivat he voineet tehdä sen sivistyneesti ja keskustelemalla, mutta sen sijaan he päättivät turvautua häiriökäyttäytymiseen ja banderolleihin.

On häpeällistä, että nämä miehet uskoivat voivansa parantaa maailmaa tällaisella typerällä tempulla. He eivät sanoneet sanaakaan, vaan seisoivat kuin pelkurit selin haastateltavaan. He uskalsivat kirjoittaa banderollinsa suomeksi, mutta eivät uskaltaneet astua esiin ja selittää, miksi heidän mielestään tämä oli tarpeellista.

Mielipiteiden ilmaisun pitäisi olla avointa ja kunnioittavaa keskustelua, ei tällaista kiusanteon ja häirinnän harjoittamista. Kirjamessut ovat paikka, jossa voimme juhlia kirjallisuutta ja kulttuuria, ei sotia ja kiistellä kansainvälisistä asioista.

Onneksi tilanne ratkesi nopeasti, kun miehet poistuivat paikalta. Messukeskuksen järjestyksenvalvojat eivät ehtineet paikalle ajoissa, ja siten miehet pääsivät pakenemaan vastuutaan. Messukeskuksen päätös olla tekemättä ilmoitusta poliisille tästä välikohtauksesta on hämmästyttävä. Tämäntyyppiset teot on tuomittava, ja niistä on otettava vastuu.

Kun tulemme yhteen kirjamessuilla, pitäisi meidän keskittyä sivistyneeseen keskusteluun ja kirjallisuuden juhlimiseen. Tämä tapaus osoittaa, kuinka ääripäät voivat saada tilanteen käsistä ja tuhota koko tilaisuuden tunnelman. Toivottavasti tulevaisuuden kirjamessuilla vallitsee enemmän kunnioitusta ja hienotunteisuutta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta