”Putinin hallinto voi romahtaa hetkenä minä hyvänsä” – Entinen oligarkki ennustaa

Entinen Venäjän oligarkki Mihail Hodorkovski on saapunut Tukholmaan ja toitottaa, että Putinin hallinto on lähellä loppuaan. Ruotsalainen Expressen-lehti on kysynyt asiantuntijoilta, mitä he ajattelevat tästä väitteestä. Vaikka tilanne voi olla vakava, asiantuntijat suhtautuvat siihen omalla tavallaan.

Per Enerud, kirjailija ja entinen Ruotsin Moskovan-suurlähetystön lehdistöneuvos, muistuttaa Putinin ikäasiasta: ”Putin täyttää pian 71 vuotta. Hänestä tulee vanhin Venäjän hallitsija tuhannen vuoden historiaa huomioiden. Mutta en usko, että Venäjällä on sisäistä oppositiota, joka voisi syrjäyttää Putinin. Hän on ympäröinyt itsensä ’lihavilla ihmisillä’, jotka arvostavat mukavuuttaan enemmän kuin vallankumouksia.”

Wilhelm Agrell Lundin yliopistosta puolestaan sanoo, että hallinto voi kaatua milloin tahansa, mutta emme voi tietää tarkalleen miten. ”Hallinnon romahduksen todennäköisyys kasvaa, mitä huonommin Venäjän sota sujuu. Mutta autoritaariset hallinnot eivät yleensä kestä takaiskuja pitkällä aikavälillä.”

Patrik Oksanen Frivärld-ajatushautomosta toteaa, että Putin on ollut vallassa neljännesvuosisadan. ”Lähestymme hetkeä, jolloin ’Putinin hallinto’ katoaa, mutta emme voi olla optimistisia sen seurausten suhteen.”

Håkan Gunneriusson Keski-Ruotsin yliopistosta pohtii, että Putinin kuollessa voi syntyä ”vallankumouksellinen valtio”. ”FSB:llä, entisen KGB:n osilla, saattaa olla valta tuolloin. Mutta on vaikea ennustaa, miltä seuraava hallinto näyttäisi.” Hän huomauttaa myös, että Venäjä voi muuttua sodan seurauksena, joko vahvemmaksi valtioksi tai itsevaltaiseksi, mutta vähemmän korruptoituneeksi.

Joten, vaikka Putinin hallinnon tulevaisuus voi olla epävarma, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että se on monimutkainen kysymys, eikä siihen ole yksiselitteistä vastausta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta