Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2870 artikkelia

0:00

2023/11/12

Raivostuttava Tilanne Kaakkois-Suomen Rajalla: Venäjän Törkeä Pelinavaus?

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on alkanut näkyä huolestuttavia merkkejä elokuun alusta alkaen. Venäjältä saapuvien ihmisten määrä on kasvanut, ja mikä vielä pahempaa, heidän matkustusasiakirjansa ovat olleet kelvottomassa kunnossa. Rajavartiolaitos on ilmoittanut tästä hälyttävästä tilanteesta, joka vaatii vastaiskua ja tarkkaa seurantaa.

Venäjän viranomaiset ovat ällistyttävästi sallineet matkustamisen Suomen rajanylityspaikoille huonokuntoisilla asiakirjoilla. Tämä ei ole normaalia käytäntöä, ja se herättää kysymyksiä Venäjän motiiveista. Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen tuo esiin huolestuttavan näkökulman: onko tässä kyse Venäjän törkeästä pelinavauksesta, jossa se pyrkii painostamaan Suomea?

“Se viestii sitä, että voimme tarvittaessa aiheuttaa teille tukalan tilanteen”, Savolainen huomauttaa. Onko tämä Venäjän vastaus johonkin poliittiseen kysymykseen vai yritys testata Suomen valmiutta reagoida äkilliseen muutokseen?

Vaikka tilanne ei vielä ole katastrofaalinen, on selvää, että tämä on epänormaalia. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on saapunut elokuun alusta lähtien 91 henkilöä ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Tämä on hälyttävää, vaikka luku onkin vielä pieni verrattuna muihin Eurooppa-alueisiin.

Venäjän kummallinen käytös herättää myös kysymyksen siitä, onko kyseessä salakuljettajien uusi juoni vai virallinen muutos Venäjän rajakäytännöissä. Joko nämä viranomaiset ovat menettäneet otteensa tai sitten tässä on jokin suurempi peli käynnissä.

Suomen viranomaiset eivät voi jäädä toimettomiksi tämän edessä. Onneksi lainsäädäntö on päivitetty, ja turvapaikanhaku voidaan keskittää tarvittaessa yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan. On kuitenkin varmistettava, että Suomi pystyy suojelemaan rajojaan ja kansalaisiaan.

Sisäministeri Mari Rantanen vakuuttaa, että tilannetta seurataan tarkasti ja tarvittaessa ryhdytään toimiin. Mutta onko tämä riittävää? Kaakkois-Suomen rajavartiosto on jo joutunut kieltämään rajanylitykset Venäjältä polkupyörillä turvallisuuden nimissä. Miksi tilanne on edes edennyt tähän pisteeseen?

Tämä tilanne vaatii ripeää toimintaa ja tarkkaa seurantaa. Suomi ei voi antaa Venäjälle tilaisuutta käyttää turvapaikanhakijoita pelinappuloina. On aika reagoida ja suojella kansalaisten turvallisuutta kaikin keinoin.