5344 artikkelia

2023/11/19

Romuraudasta taidetta – Kolme päivää isovenäläistä epärealismia valtaa Helsingin.

Taide on kuin huumoria: se voi olla vakavaa, mutta välillä tarvitaan ripaus hulluttelua ja hieman ruostunutta romurautaa piristämään päivää. Helsinkiin on saapunut näyttely, joka ravistelee perinteisen taiteen kaavoja – tervetuloa “Kolme päivää – isovenäläistä epärealismia!”

Näyttelyn pääosassa on valtava ruostunut romurautakasa, jonka voisi helposti kuvitella olevan peräisin jostain kaukaa Venäjä’n syvyyksistä. Kasa on saanut nimekseen “Kolme päivää”, viitaten sen lyhyeen elinkaareen, joka kenties heijastaa jotain suurempaa elämän kiertokulkua – tai sitten se kuvastaa vain romurautakasan kohtaloa.

Epärealismi on taidesuuntaus, joka haastaa perinteisen realismin ja surrealismin rajoja. “Kolme päivää – isovenäläistä epärealismia” ottaa tämän askeleen pidemmälle tuomalla näyttelyyn romurautaa, joka näyttää kuin se olisi astunut suoraan valokuvaan sotatantereelta. Panssarivaunu on tuhottu Ukraina’ssa, ja tämä romukasa on jäänyt todistamaan tämän historiallisen tapahtuman epärealistista raadollisuutta.

Näyttelyn taiteellinen johtaja, Sergei Särkyne, kertoo innostuneena: “Tämä on taiteen ja romuraudan symbioosi. Halusimme tuoda katsojille kokemuksen, joka herättää ajatuksia ja ehkä jopa naurattaa – vaikka aihe on vakava.”

Helsingin taidepiireissä “Kolme päivää – isovenäläistä epärealismia” on herättänyt kiivasta keskustelua. Onko romuraudalla oikeutettua olla taideteos? Onko tämä vain huumoria vai syvällinen kommentaari nyky-yhteiskunnasta? Kukaan ei ole varma, mutta yksi asia on varma: se on ainutlaatuinen ja rohkea veto taiteen maailmassa.

Kriitikot ovat jakautuneet, mutta yleisö on ottanut näyttelyn vastaan avosylin. “Kolme päivää” on kuin modernin taiteen versio klassisesta arvoituksesta – mikä on taide, ja voiko se olla romuraudan seassa?

Helsingin katukuvassa näkyvä ruosteinen kasa on herättänyt uteliaisuutta ja hilpeyttä. Ehkä tämä epärealistinen teos muistuttaa meitä siitä, että taide voi olla missä tahansa, jopa kaikkein odottamattomimmissa paikoissa – kuten romurautakasassa keskellä kaupunkia.

Joten suuntaa rohkeasti kohti Helsingin kulttuurikeskusta, astu “Kolme päivää – isovenäläistä epärealismia” kohti ja anna romuraudan viedä sinut mukanaan taiteen maailmaan, jossa ei ole sääntöjä ja kaikki on mahdollista – jopa se, että romuraudasta voi syntyä naurua ja ajatuksia herättävää taidetta.