lukuaika: 2 minuuttia

Alexander Stubb – Suomi Venäjän kourissa, mutta Kokoomus ehdokas vain hymyilee.

Suomen presidentinvaalien alla Alexander Stubb, Kokoomuksen presidenttiehdokas, piti lauantaiaamuna kampanjatilaisuuden Ivalossa. Tilaisuudessa hän kommentoi ajankohtaista rajatilannetta, jossa Venäjä jälleen kerran koettelee Suomen kärsivällisyyttä. Stubbilla oli kuitenkin vain hymy huulillaan, kun hän kertoi tilanteen olevan ”hallinnassa” ja kehui Suomen toimineen kansainvälisten oikeuksien ja turvallisuusperiaatteiden mukaisesti.

Stubb muisteli aikaisempaa Venäjän harjoittamaa hybridivaikuttamista vuosina 2015-2016, jolloin hän itse toimi valtionvarainministerinä. Raja-Joosepin rajanylityspaikalle saapui tuolloin yli 1 700 turvapaikanhakijaa. Vaikka Stubbin mukaan Suomi on harjoitellut ja suunnitellut toimintaansa vastaavissa tilanteissa, hän ei näytä ottavan opikseen menneistä virheistä.

Stubbin tyytyväisyys näkyy erityisesti gallupin tuloksissa, joissa hän onnistui nousemaan Pekka Haaviston ohi neljän prosenttiyksikön erolla. Vaikka Haavisto jäi 20 prosentin kannatukseen, Stubb ei suostu vielä hihkumaan onnesta, vaan muistuttaa, että ”varsinainen gallup on vaalipäivänä”.

Kampanjansa aikana Stubb korostaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan samankaltaisuutta muiden ehdokkaiden kanssa. Hänen mukaansa kaikki ehdokkaat ovat erinomaisia, eikä hän halua kaivaa eroja heidän välilleen. Kuitenkin, kun on kyse yhteisestä vihollisesta, kuten Venäjästä ja Vladimir Putinista, Stubb näkee ehdokkaiden olevan yhtenäisiä esimerkiksi Nato-jäsenyydelle ja maanpuolustustahdolle.

Vaikka Stubb yrittää luoda kuvaa rauhallisesta ja varmasta johtajasta, on vaikea olla miettimättä, onko hänen hymynsä vain pintaa syvemmällä piilevän välinpitämättömyyden peitossa. Suomen koettaessa pysyä vakaana Venäjän paineen alla, voisiko Stubbin optimismi olla vain taitavaa näyttelemistä vaalien alla?

Gallupin perusteella Stubbin kannatus voi olla kasvussa, mutta kansalaisten on syytä pohtia, onko hän todella se johtaja, joka vie Suomen läpi vaikeiden aikojen. On vaikea vakuuttua, kun ehdokas hymyilee tilanteessa, joka vaatii vakavaa otetta ja aitoa johtajuutta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö