2023/12/17

Yhdysvallat ja Venäjä – vertailua historian valossa.

Olipa kerran äärimmäisen putinistinen tilanne, jossa joidenkin ihmisten aivotoiminta oli ilmeisesti ryypätty pahasti piloille. Miten ihmeessä he voivat edelleen verrata Yhdysvaltoja ja Venäjää samankaltaisina valtioina?

USA on historian saatossa vakiinnuttanut demokratia’nsa vuosisatojen ajan, kun taas Venäjä on vain näennäisesti flirttaillut demokratian kanssa 1990-luvulla. Muina aikoina se on ollut kuin laajentumishaluinen totalitarismin ilmentymä, ja tämä on fakta, ei mielipide. On aivan käsittämätöntä, että joku voisi yhä ylläpitää tällaista harhakuvitelmaa näiden kahden valtion samankaltaisuudesta.

Yhdysvallat on demokratian kehto, maailmanlaajuisesti tunnustettu malli kansanvaltaisesta hallinnosta. Sen perustuslaki on ohjenuorana toiminut vuosisatoja, ja kansalaisilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon äänestämällä. Vaikka Yhdysvallat on kohdannut omia haasteitaan, kuten orjuuden ajan synnit ja kansalaisoikeustaistelun vaikeudet, se on silti pyrkinyt korjaamaan virheensä ja vahvistamaan demokraattista järjestelmäänsä.

Toisaalta Venäjä on historiansa aikana heilunut ääripäästä toiseen. 1990-luvun alussa näytti siltä, että maa suuntaisi kohti demokratiaa, mutta nopeasti näennäinen muutos osoittautui lyhytaikaiseksi. Vladimir Putin’in nousu vahvisti keskittynyttä valtaa, ja Venäjästä kehittyi jälleen autoritaarinen valtio. Poliittinen oppositio vaiennettiin, ilmaisunvapautta rajoitettiin ja demokraattisia periaatteita kyseenalaistettiin.

Tarkasteltaessa näitä historiallisia faktoja on vaikea ymmärtää, kuinka joku voi pitää Yhdysvaltoja ja Venäjää samankaltaisina ja verrata niitä toisiinsa. Yhdysvallat on kenties monimutkainen ja joskus jopa ristiriitainenkin, mutta sen pyrkimys demokratiaan ja avoimeen yhteiskuntaan on ollut johdonmukainen. Venäjä puolestaan on vaihdellut totalitarismin ja demokratian välillä, mutta viime vuosina se on näyttänyt kääntyvän yhä enemmän kohti autoritaarisuutta.

Loppujen lopuksi vertailu Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä vaatii tarkkaa historiallista näkemystä ja objektiivista arviointia. On tärkeää erottaa faktat mielipiteistä, jotta voimme ymmärtää, miksi näiden kahden valtion vertaaminen samankaltaisiksi on yksinkertaisesti virheellistä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/05/01 09:03.51