Joulurauhan julistaminen on vanha suomalainen perinne, joka pidetään yllä vuosittain Turun Vanhalla Suurtorilla jouluaattona klo 12.00. Perinteen juuret ulottuvat keskiajalle, ja se symboloi rauhaa ja hyvää tahtoa juhlapyhien ajaksi. Joulurauhan julistuksessa kehotetaan ihmisiä viettämään joulu rauhassa ja välttämään kaikkea rikollista ja sopimatonta käytöstä. Se on vanha tapa, joka on säilynyt lähes muuttumattomana vuosisatojen ajan, ja se kutsuu kuulijat hiljentymään ja rauhoittumaan joulun viettoon.

Joulurauhan julistus lähetetään suorana lähetyksenä televisiossa ja radiossa, ja se on monille suomalaisille merkittävä osa jouluperinteitä. Sanat, joilla rauha julistetaan, ovat tutut ja odotetut: ”Huomenna, jos Jumala suo, on armollisen Vapahtajamme ja Lunastajamme Jeesuksen Kristuksen pyhä joulujuhla…” Ja päättyy toivotukseen: ”Jokaiselle rauhallista joulun juhlaa!”

Tämä hetki on monille pysähtymisen ja perinteiden vaalimisen aikaa, kun joulukiireet hetkeksi unohtuvat ja mieli täyttyy joulun sanomasta. Joulurauhan julistuksen myötä käynnistyy monissa kodeissa joulu, jolloin perhe ja ystävät kokoontuvat yhteen viettämään aikaa ja nauttimaan joulun tunnelmasta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta